Ez durva: kiderült, mi okozta a pusztító aszályt 2022-ben Magyarországon

Ez durva: kiderült, mi okozta a pusztító aszályt 2022-ben Magyarországon

agrarszektor.hu
2022 nyarán rendkívüli aszály sújtotta az Alföldet, ami hatalmas károkat okozott a mezőgazdaság számára. Június közepétől bő másfél hónapon keresztül az ország keleti tájaira szinte egyetlen esőcsepp sem hullott le, emiatt az őszi aratású növények teljesen tönkrementek. Hiába érkeztek zivatarok a Dunántúlra, azok az Alföldet elérve "kiszáradtak", és talajt elérő csapadék nélkül haladtak át az Alföldön erős, viharos széllökések kíséretében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ELTE kutatóinak figyelmét is felkeltette ez az esemény, és foglalkozni kezdtek a témával, melyről az Eötvös Lóránd Tudományegyetem oldalán is megjelent egy tanulmány. Eredményeiket a Land című folyóiratban is részletesen publikálták. Arra az eredményre jutottak, hogy az erős szárazság miatt a talaj közelében hiányzott a zivatarok kialakulásának egyik alapfeltétele, a felszín közeli párás légréteg. Emiatt az érintett területeken elmaradtak a záporok, zivatarok, melyek a nyári csapadék jelentős részét hozzák. Emiatt tovább fokozódott az aszály, és újabb zivatarok sem tudtak kialakulni - írja az Időkép

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért történhetett ez?

A kutatás feltárta, hogy a vízszabályozásokat követően az intenzív mezőgazdasági művelés hatására a talaj víztároló képessége jelentősen lecsökkent, ez pedig fokozta a szárazságot. A nagyüzemi művelés hatására a talajban lényegében létrejött egy másodlagos, majdnem vízzáró réteg. Ez megakadályozza azt, hogy az őszi-téli, valamint a kora tavaszi, illetve a nyár eleji csapadék eljusson a talaj mélyebb rétegeibe, és ott tárolódjon el. Így a talaj felső rétegében (20-30 cm) marad a lehullott esővíz, ami a meleg időszakban gyorsan elpárolog, a talaj pedig hamar kiszárad. Ezáltal a megmaradt nagyon kevés nedvesség már nem lesz elegendő ahhoz, hogy az alsó légrétegekbe megfelelő mennyiségű nedvesség párologjon, ami a zivatarok kialakulásához fontos tényező. Ebből kifolyólag a magasabb légrétegekben lévő nedvesség sem jut el a talajig.

Mi lehet a megoldás?

Timár Gábor és Székely Balázs, a Geofizikai és Űrtudományi, valamint Jakab Gusztáv, a Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék munkatársai tettek javaslatot a probléma megoldására, mely szerint az Alföld egy részén vissza kell állítani a vizes élőhelyeket, valamint a réteket, legelőket. Emellett ezekre a területekre el kellene juttatni a téli időszakban hulló csapadékot, valamint a hóolvadás miatt keletkező többletvizet. Ugyanakkor fontos feladat lenne a talajszerkezet helyreállítása, illetve szükség lenne olyan növényzet visszatelepítésére, amely a nyári időszakban kellő mennyiségű nedvességet tud a légkörbe párologtatni. Ezeket a területek a mezőgazdaság számára legkevésbé értékes földekből lehetne kialakítani, ahol a talaj amúgy sem megfelelő minőségű a szántóföldi műveléshez. Ha ezek teljesülnének, akkor az Alföld mezőgazdasági területein újra kialakulhatnának záporok, zivatarok az aszályos időszakokban is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?