EU: 2050-re ki kell váltani a fosszilis energiahordozókat a közlekedésben

agrarszektor.hu
Az alternatív üzemanyagok rendelkeznek azzal a potenciállal, hogy fokozatosan kiváltsák fosszilis energiaforrásokat, és 2050-re fenntarthatóvá tegyék a közlekedést - egyebek között ezt állapította meg az a szakértői jelentés, amely a Bizottság megbízásából az üzemanyagok jövőbeni felhasználási lehetőségeit vette górcső alá, írja a BruxInfo.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Figyelembe véve a káros környezeti hatásokkal és az energiaellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmakat az EU-nak 2050-ig a közlekedési szektorban olajmentes és CO2-mentes energiaellátást kellene kialakítania.

A szakértők a közlekedési módozatok fokozódó kereslete miatt úgy vélték, hogy a jövőben fő opcióként az villamosenergia (például hidrogén/üzemanyag-cellák) és a bioüzemanyagok kombinálása jöhet szóba, áthidaló megoldást képezhetnek a szintetikus üzemanyagok (melyeket egyre inkább megújuló forrásokból nyernek), a metán (természetes gáz és biometán) kiegészítő üzemanyag lehet, az LPG pedig szintén kiegészítő szerepet tölthet be.

A tanulmány, amely rámutat arra is, hogy a különböző szállítási módozatok más-más alternatív üzemanyag felhasználását igénylik, úgy véli: az alternatív üzemanyagok jelentik a végső megoldást a közlekedés dekarbonizációjára, mégpedig azzal, hogy a fosszilis energiaforrásokat fokozatosan kivonják a felhasználásból.

Nincsen egyetlen üzemanyag ugyanakkor, amely minden esetben megoldást jelenthet: az üzemanyag-kereslet és a környezeti kihívások miatt sokkal inkább a források egyfajta mixére lesz szükség.

A Bizottság a jelentés megállapításait beépíti majd a tiszta közlekedési rendszerekről szóló kezdeményezésébe, melyet várhatóan még ez évben indít útjára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?