Elveszik az élelmiszerek értéke lefagyasztáskor?

Elveszik az élelmiszerek értéke lefagyasztáskor?

agrarszektor.hu
Az élelmiszerek lefagyasztása nagyszerű lehetőséget nyújt a gyors romlás megelőzésére, valamint a hosszú állásból fakadó vitaminvesztés megakadályozásra is. Fontos tudni ugyanakkor, hogy nem minden ételre hat ugyanúgy az extrém alacsony hőmérsékleten való tárolás. Kérdés persze, hogy kell-e aggódnunk a lefagyasztott alapanyagok és készételek tápértékének csökkenése miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tápanyag-összetétel alakulása azonban összességében attól függ, hogy pontosan milyen élelmiszert fagyasztunk le, és hogy ez az étel nyers-e, vagy fagyasztás előtt blansíroztuk, főztük esetleg – hívta fel a figyelmet a Health.com cikke, amelyet a Házipatika szemlézett.

„Egyes élelmiszerekben nő a tápanyagok biológiai hozzáférhetősége, ha fagyasztás előtt hőkezelésnek vetik alá őket, míg mások nyers állapotban tápanyagdúsabbak” – magyarázta Kristin Kirkpatrick dietetikus. Kelsey Costa táplálkozási tanácsadó pedig arra mutatott rá, hogy a fagyás közben keletkező jégkristályok lebonthatják a sejtfalakat, így kiolvadáskor bizonyos tápanyagok – például a C- és B-vitaminok – mennyisége enyhén csökkenhet. A veszteség általában nagyon csekély, azonban a szakértő szerint további kutatásokra lenne szükség ahhoz, hogy jobban megérthessük, pontosan milyen hatással lehet a fagyasztás az ételek tápanyag-összetételére.

Ami fagyasztva még jobb is

– magyarázta Costa.

Rahaf Al Bochi táplálkozási szakértő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a friss termékek a tápanyagok egy részét már elveszítik addigra, mire az élelmiszerboltokba kerülnek, miközben a fagyasztott gyümölcsöket és zöldségeket a betakarítás után néhány órával máris tartósítják gyorsfagyasztással, ami lehetővé teszi az érett alapanyagok tápanyagainak megőrzését.

Kirkpatrick emlékeztetett továbbá, hogy egy 2017-es összehasonlító tanulmány megvizsgálta a friss, a frissen fagyasztott, valamint a frissen (5 napig hűtőszekrényben) tárolt gyümölcsök és zöldségek tápanyag-összetételét. Az eredmények nem mutattak szignifikáns különbséget a friss és a fagyasztott élelmiszerek vitamintartalma között.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?