Óriási drágulás a magyar boltokban: lassan tényleg luxus lesz egy üveg sör is?

Óriási drágulás a magyar boltokban: lassan tényleg luxus lesz egy üveg sör is?

agrarszektor.hu
A magyar emberek még mindig szívesen isszák a sört, ám egyre jobban drágul ez az ital is, ami elég aggasztó lehet a fogyasztók körében. Kérdés, hogy vajon eljöhet-e az az idő, amikor a sörről is le kell mondani? Egyelőre úgy tűnik, hogy áremelkedés ide vagy oda, nem csappant meg a fogyasztás világszerte.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

A legnagyobb sörfogyasztó ország címét - immár tizenkilencedik éve egyfolytában - most is Kína nyerte el. A távol-keleti gazdasági szuperhatalom 2021-ben 38 ezer kiloliter sört ivott meg összesen, amivel magasan a toplista élén végzett. Utánuk az Egyesült Államok, majd Brazília következik, 24, illetve 14 ezer kiloliterrel. Az egy főre eső fogyasztásban azonban már egészen más a kép. Itt az élen a csehek állnak, akiknek a helye sok éve megingathatatlan: évente ugyanis fejenként 184 liter sört isznak meg, utánuk következik Ausztria és Litvánia. Hazánk az összesítés szerint a 21., évente 69 liter sört isznak meg a magyarok fejenként - írja a Pénzcentrum

EZ IS ÉRDEKELHET

Egekben a sör ára is

Sokaknak azonban lesújtó lehet, hogy az elmúlt években nem akar megállni az európai sördrágulás. Ezt jól mutatja az is, hogy mindössze egyetlen év alatt a lager típusú sörök csaknem negyven százalékkal kerültek többe az Eurostat adatai szerint. Természetesen nem csak minket érintett a drágulás: a drágulás persze nem csak minket érintett, hiszen Litvániában vagy éppen Belgiumban is jelentős áremelkedés történt, viszont ezek a húsz százalékot sem érték el. A magyarok által igencsak kedvelt világos sör dobozonkénti ára is nagy mértékben felszökött: 2022 decemberében még 304 forintba került egy doboz, idén januárban viszont már 343 forint volt az átlagár.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének legfrissebb, 2022-es évről szóló éves jelentéséből ezen felül kiderül az is, hogy a hazai vásárlók leginkább a középkategória söreiből választanak maguknak. Ezek 55 százalékos aránnyal uralják a teljes belföldi értékesítést. Igen ám, csakhogy 2023 első hónapjában olyan történt, ami a hazai sörpiacon nem igen volt megfigyelhető hosszú ideje. Egyik hónapról a másikra meglehetősen durva áremelést hajtottak végre a magyar boltok, ráadásul kivétel nélkül egyszerre. Ami a gyakorlatban odáig vezetett, hogy a legkelendőbb 280-300 forintos árú sörök egyszeriben 400 vagy annál is több forintba kerültek, és meg is ragadtak ezen a szinten

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?