Megváltozik ezeknek a magyar boroknak a címkéje: erről jobb, ha mindenki tud

Megváltozik ezeknek a magyar boroknak a címkéje: erről jobb, ha mindenki tud

agrarszektor.hu
A mádi borászok új eredetvédelmi jelölést alakítottak ki, hiszen évek óta próbálják megkülönböztetni magukat a Tokaji borvidéken belül. A korábbi Mád OEM jelölést nem támogatta a borvidék, így francia mintára MOC és MDOC jelöléssel látják el a mádi borokat már a 2020-as tételektől kezdve.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mivel pár éve a Mád OEM "nem ment át" a borvidéki Hegyközségi Tanácson, a mádi közösség végülis önálló eredetvédelmi szisztéma kidolgozása mellett döntött, mely épp idén év elején debütált. Két kategóriában lesznek megkülönböztetett, helyi árujelzők a borvidék legnagyobb (mintegy ötödét képező) hegyközségének borain (a francia AOC után szabadon): MOC és MDOC szinten, melyek közül utóbbi a dűlős szintet jelöli - írja a tancolomedve.hu. A Mád Origin Control és Mád Dűlő Origin Control jelölések a 2020-as boroknál már megjelenhetnek a címkéken. A védjegyek 2020 májusában lettek bejelentve, és a Mádi Önkormányzat ellenőrzi használatukat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mád vs. Tokaj

Nagyjából egy évtizede tart a polemizálás, hogy a Tokaji borvidék fő kommunikációja milyen irányt vegyen. Mád az előző évtized elején debütáló MAD borokkal és egyedi tokaji palack tervezésével egyértelmű tanujelét adta annak, hogy önálló piacépítésbe kezd, és kicsit a borvidék középponjtaként pozícionálja önmagát. A másik fő rendezőelv fókuszába ezzel szemben a Tokaj OEM mint borvidéki brand került, mely éppen a borvidék nevére épít és ezt a kontrollt kívánja megtartani, mondván, hogy a 'Tokaj' nevet ismerik többen a világban, felesleges megosztani a figyelmet. Mád azonban úgy tűnik, nem hagyja magát, és a hegyközségektől függetlenül szervezi önmagát tovább, nem várva a "borvidéki csodát" tétlenül. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?