Aranyáron mérik idén a magyarok egyik kedvencét karácsonykor: mi történik itt?

Aranyáron mérik idén a magyarok egyik kedvencét karácsonykor: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Komolyan a zsebébe kell nyúlnia a magyaroknak, ha idén karácsonykor is bejglit szeretnének enni. A hagyományos karácsonyi édességek akár 3-5 ezer forintba is kerülhetnek az idén a boltokban és a cukrászdákban. A Magyar Cukrász Ipartestület szerint az „ipari” termékek ugyan olcsóbbak lesznek, mint a cukrászdában kaphatók, ám ezeknek a minősége jóval gyengébb.

2022-ben a jó minőségű bejglik ára általában nagyjából 3 ezer forintról fog indulni, és megközelítőleg 4,5-5 ezer forint magasságában fog megállni - jelezte a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs. A szakember szerint biztosra vehető, hogy idén is megjelennek majd a piacon az ipari bejglik, amelyek a cukrászdában készült süteményeknél jóval olcsóbbak lesznek, de ezeknek általában a minősége is lényegesen rosszabb, a többségük valójában csak „bejglire hasonlító” termék - olvasható a Világgazdaság oldalán.

Erdélyi Balázs a 3-5 ezer forintos árakkal kapcsolatban megjegyezte, bár egyesek számára kissé nagynak tűnhet ez az árintervallum, de sajnos már a bejgli áránál is figyelembe kell venni azt a tényezőt, hogy ki mennyiért kapja a szolgáltatójától az energiát. Emellett az alapanyagárak is a duplájukra emelkedtek, 
ám ez nagyjából mindenkire egységesen érvényes, leszámítva azokat, akik egyszerre nagyobb mennyiséget tudnak megrendelni, hiszen ők általában jobb áron juthatnak hozzá az alapanyagokhoz - magyarázta a szakember. A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke kitért arra is, hogy az energiaárak növekedése nem egyszerre jelentkezik a piacon, hiszen vannak szerencsésebbek, akiknek lekötött és még érvényben lévő szerződésük van. Nekik nem kell mindenképpen hatalmasat emelniük az áraikon. Akinek viszont lejárt a szerződése, vagy a szolgáltató egyoldalúan felmondta, azok most tízszeres áron tudnak csak újraszerződni. Ráadásul sok esetben két hónapot előre ki kell fizetniük a szolgáltatónak, szemben az eddigi gyakorlattal, amikor a fogyasztás után, tehát utólagosan rendezték a számlát. 

A jelentősen megnövekedett költségek miatt sajnos a többségnek drasztikusabban kell idén emelni az árakon, ha továbbra is minőségi termékeket és hagyományos technológiával készített bejgliket szeretnének kínálni a vendégeknek

- hangsúlyozta Erdélyi Balázs.

Otthon sem lesz olcsó mulatság a bejglisütés idén

Aki azonban úgy döntene, maga süti meg az ünnepi finomságot, annak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia idén. A diós bejgli kedvelőinek például annak azzal kell számolnia, hogy a tölteléknek valót körülbelül 20%-kal drágábban kell megvennie, mint tavaly. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, míg 2021 októberében 4860 forint volt egy kiló tisztított dió átlagára, addig egy évvel később már 5750 forintot kértek érte. 

Tovább drágítja a sütést, hogy mind a tésztához, mind a töltelékhez szükség van vajra vagy margarinra, ezek ára pedig majdhogynem a duplájára nőtt egy esztendő alatt. Bár a tojás, a liszt és a cukor hatósági áras, ezek a termékek egyre többször hiányoznak a boltok polcairól, ami szintén okozhat problémákat az otthoni sütés során.

A karácsonyi szezon másik nagy kedvencénél, a szaloncukroknál is megfigyelhető a drágulás. Bár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése alapján egy magyar háztartás évente átlagosan 1 kilónyi szaloncukrot vásárol, az alapanyagok és az energia árának emelkedése ezek előállítási költségeit is jelentősen megnövelte, így idén jóval magasabb árakra kell felkészülnie a szaloncukrok kedvelőinek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. november 29. 06:01