2023. október 1. vasárnap Malvin
Elképesztő drágulás jöhet a magyar boltokban: ennyibe kerülhet a tojás év végére

Elképesztő drágulás jöhet a magyar boltokban: ennyibe kerülhet a tojás év végére

agrarszektor.hu
Az év végére akár 100 forint is lehet a tojás ára. A drágulás hátterében a takarmányok, az energia és a munkaerő árának emelkedése ál, amely tényezők miatt a magyar termelők jó része jelenleg is önköltségi szinten, vagy az alatt működik jelenleg. Ezek a hatások amúgy folyamatosan hajtják felfelé az árakat, így szinte biztosra vehető, hogy a következő időszakban tovább fog emelkedni a tojás ára.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Bár az idei év során már jócskán emelkedett a tojás ára Magyarországon, a szakértők szerint a következő időszakban további drágulás várható ennél a termékpályánál. Mint ismeretes, az élelmiszer árának emelkedésében egyaránt benne van a takarmányárak drágulása, valamint az energiaárak és a munkaerő-költségek elszállása - olvasható a Kemma.hu oldalán. A portál a helyzettel kapcsolatban megkereste az ország legnagyobb tojástermelője, a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatóját, Káhn Norbertet, aki a következőképpen összefoglalta a tojásfronton kialakult helyzetet.

A szakember elmondása szerint rendkívül nagy a bizonytalanság a tojáspiacon. Az biztos, hogy a takarmányköltségek - amelyek meghatározóak a tojás önköltségében - hónapról hónapra növekednek, és további jelentős emelkedésre van kilátás a csapnivaló kukoricahozamok és a szintén nem túl fényes napraforgó terméskilátások miatt - jelezte Káhn Norbert, hozzátéve, hogy amint kifutnak a régebbi készletek tengeriből, szotyolából, úgy mindenki további jelentős árnövekedést lesz kénytelen elszenvedni. A gabona esetében az új termés magasabb ára már megjelent a költségekben. A gyenge forint árfolyam is árfelhajtó hatású a takarmányipari alapanyagok egy részénél, mert a jegyzések devizában nomináltak.

A szakember szólt arról is, hogy a teljesen elszabadult energiaárak az inputanyagok további emelkedésével járnak, miközben jelentősen növelik a takarmánygyártás és az állattartás közvetlen költségeit is. A magas előállítási költségek miatt vélhetően csökkenni tojáskibocsátás is, mert a finanszírozás drasztikus emelkedésével nem tud minden piaci szereplő lépést tartani. Így a szűkebb kínálat önmagában is áremelkedést okozhat. Ehhez jön a szintén történelmi magasságokban lévő üzemanyagár, ami a logisztikai költségek emelkedése révén beépül majd a végtermék árába.

A következő hónapokban a szűkülő kínálat mellett egy általános, szinte minden költségtényezőre jellemző növekedés várható, ami egyértelműen magas átadói és fogyasztói árakat eredményezhet. Egyes becslések szerint a jelenleg darabonként nagyjából 65-70 forintos tojás ára, az ősz végére, elérheti akár a 100 forintot is. 

A következő időszakban várható tojásdrágulás senkit sem érhet meglepetésként, az ágazat szereplői, a szakértők és maga a Tojásszövetség is előre jelezte, hogy a fentebb említett körülmények - kiegészítve néhány más tényezővel, mint például a madárinfluenza, vagy éppen az orosz-ukrán háború miatt fellépő importnehézségek - komoly árfelhajtó hatással rendelkeznek, amelyek az év utolsó harmadában fognak jelentkezni az árakban. Ahogy arról Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) elnökhelyettese az Agrárszektornak beszámolt, a 2022-es év eddig nagyon nem a tojáságazat éve, ám a termelők mégis bíznak benne, hogy a piac normalizálódni fog, és kiszámíthatóvá fog válni a gazdálkodás.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 30. 18:34