Aggasztó hírek érkeztek az európai feldolgozóiparból: érik a krízis?

Aggasztó hírek érkeztek az európai feldolgozóiparból: érik a krízis?

agrarszektor.hu
Tisztességtelen versenytől tartanak a holland zöldségfeldolgozók. Éppen ezért az ország zöldség- és gyümölcsfeldolgozók szövetsége az ágazatnak adott támogatások tagállami koordinációját vetette fel az unfair piaci helyzet elkerülése érdekében.

A holland zöldség- és gyümölcsfeldolgozók szövetsége, a Vigef (Vereniging van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende Industrie) szerint unfair piaci viszonyokat eredményezhet, ha az energiakrízisre adott válaszul az egyes uniós tagállamok különböző mértékben támogatják feldolgozóipari vállalataikat. Álláspontjuk szerint ez hátrányos helyzetbe hozhatja a holland feldolgozóipart, ezért legalább a környező országokkal koordinálni kellene az ágazatnak adott támogatások mértékét - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Míg az előző években a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó iparban a feldolgozási tevékenységen belül az energiaköltségek részaránya 5% körüli volt, ez az energiaárak emelkedésével az idei évben már 25-35% közé kúszott fel. A konzervgyárak vannak a legnagyobb bajban, mert náluk az energiaárak emelkedése miatt a konzervdobozok alapanyagai és az üveg is jelentősen drágult, de az alapanyag is egyre többe kerül a műtrágyák és egyéb inputok áremelkedése miatt. Az egyik legnagyobb holland feldolgozóvállalat, a HAK igazgatója, Timo Hoogeboom már be is jelentette, hogy az elsősorban borsó és bab feldolgozásával, valamint almalé gyártásával foglalkozó cég januárban hat hétre le fog állni, mert nem fogja tudni kigazdálkodni az energiaköltségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?