Végleg búcsúzhatunk ettől az élelmiszertől? Eltűnhet a boltokból sokak nagy kedvence

Végleg búcsúzhatunk ettől az élelmiszertől? Eltűnhet a boltokból sokak nagy kedvence

agrarszektor.hu
Óriási bajban vannak az olasz gazdaságok: a megugró költségek miatt sokuknak nagy nehézséget okoz a termés feldolgozása. Emiatt attól lehet tartani, hogy eltűnhetnek a boltokból az olasz ételkülönlegességek. Az energiaválság miatt kialakult költségnövekedés egyébként a magyar konzerviparnak is komoly kihívást jelent, az aszály miatt kiesett termés pedig tovább rontja a feldolgozók piaci helyzetét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rendkívül nagy bajban vannak az olasz gazdák, de a feldolgozóipar szereplőinek sem rózsás a helyzete. A legnagyobb olasz gazdaszervezet, a Coldiretti szerint azonnali intézkedésekre van szükség az agrár-élelmiszeripar megmentéséhez - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. A Coldiretti ezért rendkívüli megbeszélésre invitálta Daniele Franco gazdasági minisztert és Giancarlo Giorgetti gazdaságfejlesztési minisztert, ahol felhívták a politikusok figyelmét arra, hogy ha nem lépnek időben, a termelők és feldolgozók jelentős része kénytelen lesz csődöt mondani. Az egész Európát sújtó energiaválság súlyos terhet ró az ágazat szereplőire, az elszálló költségek miatt az olasz gazdaságok 13%-a már kritikus, bezárásközeli állapotban van, minden harmadik pedig veszteségesen üzemel, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

A szervezet szerint ez nem is csoda olyan gazdasági körülmények között, ahol a műtrágya ára 170%-kal, a takarmány átlagosan 90%-kal, a dízel 129%-kal, az öntözéssel kapcsolatos költségek pedig mintegy 300%-kal emelkedtek az elmúlt hónapokban. A feldolgozóiparnak is komoly érvágást jelent az áremelkedés. Az üvegek ugyanis a tavalyihoz képest 30%-kal, a konzervdobozok 60%-kal, a műanyag csomagolóanyagok pedig 70%-kal drágultak, de nőttek a tetrapack csomagolással, a címkékkel és a kartonpapírokkal kapcsolatos kiadások is. A Coldiretti becslése szerint a teljes élelmiszeripart sújtó árnövekedés összege 575 milliárd euró körüli, ami a teljes olasz GDP negyede, és csaknem 70 ezer agrár-élelmiszeripari vállalat négymillió munkavállalóját érinti valamilyen mértékben.

A helyzet az előttünk álló hónapokban tovább romolhat, s előfordulhat az is, hogy az európai háztartásoknak nélkülözniük kell a legkedveltebb olasz élelmiszereket, ugyanis erre az időszakra koncentrálódik a tipikus olasz élelmiszerek gyártása, feldolgozása, a gazdálkodók helyzete pedig bizonytalanná teszi a termékek piacra kerülését. Emiatt könnyen megeshet, hogy a különböző zöldségkészítményekből, szószokból, gyümölcslevekből, étolajakból, paradicsompüréből és borból is kevesebb készülhet idén a déli országban, a termékek ára pedig meredek emelkedésnek indulhat.

Az energiaválság miatti költségnövekedés a hazai konzervipari szereplőknek is komoly kihívást jelent, az idei aszály miatt pedig a feldolgozandó termés mennyisége is jócskán elmaradt a megszokottól. A terméskiesés miatt annyi kapacitás maradt kihasználatlanul az ágazatban, ami már az üzemek eredményes működését veszélyezteti.

A háború okozta bespájzolási kényszer érezhetően fokozza a keresletet, az aszály miatt azonban sajnos nem tudunk élni ezzel a lehetőséggel

- mondta el korábban Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke.

A szakember szerint az áremelések hazánkban is elkerülhetetlenek, a drágulás várhatóan a keresletet is visszafogja majd. A kereslet csökkenése már az olasz piacon is érzékelhető, egy korábbi felmérés tanulsága szerint az olasz vásárlók 51%-a számít arra, hogy a következő hónapokban vissza kell fognia az élelmiszerre fordítandó kiadásait, 18%-uk pedig inkább rosszabb minőségű, olcsóbb árut választana a megszokott termékek helyett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?