Hivatalos: itt van a kormány legújabb döntése az árstopokról

Hivatalos: itt van a kormány legújabb döntése az árstopokról

agrarszektor.hu
2022. szeptember 29-én megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb száma, amiben kihirdették az élelmiszerárstop és a benzinárstop meghosszabbítását. A kormányrendelet értelmében az idei évben marad a hatósági ár az intézkedéssel érintett alapvető élelmiszerek és üzemanyagok tekintetében.

A Magyar Közlöny 158. számában megjelent a kormány azon döntése, amivel az élelmiszerárstop és a benzinárstop érvényességi idejét október 31-ről december 31-re módosította. Az Orbán Viktor által jegyzett rendelet október 1-jén, vagyis most szombaton lép hatályba.

A most kihirdetett kormánydöntés azonban senkit nem érhetett meglepetésként. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis két hete egy rendkívüli, szombaton megtartott Kormányinfón jelentette be a kormány döntését a árstopok meghosszabbításáról.

A közlönybeli megjelenéssel viszont hivatalossá vált, hogy az év végéig 480 forint marad az üzemanyag literének ára, valamint a hat alapvető élelmiszer hatóságilag megszabott árai sem változnak. Ugyanebben a kormányrendeletben a 4. paragrafus érinti a kisbenzinkutak vidéki ellátásbiztonság garantálása érdekében történő támogatásának szabályait is. Ez arról rendelkezik, hogy a kiskutaknak szóló kedvezmények határideje október 1-jéről december 31-re módosul. Az árstopok meghosszabbításának várható hatásairól az Agrárszektor nemrég megkérdezte Raskó Györgyöt. Az agrárközgazdász meglátásai és a jövőre vonatkozó prognózisai itt olvashatóak:

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?