Hivatalos: itt a kormány legújabb bejelentése az árstopról

Hivatalos: itt a kormány legújabb bejelentése az árstopról

agrarszektor.hu
Az egyes alapvető élelmiszerekre kiszabott hatósági árak már több mint egy éve vannak velünk, az eredetileg három hónapra hozott intézkedést ugyanis mindig újra és újra meghosszabbították. A legutolsó alkalommal (tavaly december végén) a kormány nem három, hanem egyenesen négy teljes hónappal, 2023. április 30-ig hosszabbította meg az árstopot. Mivel ez a határidő lassan lejár, egyre inkább releváns a kérdés: mi a döntéshozók szándéka, folytatják-e az eddigi gyakorlatot, és ismét meghosszabbítják a rendelkezést, vagy kivezetik azt? A kormány most a Facebook-oldalán válaszolt erre a kérdésre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2022. februárja óta 7, novembere óta pedig 9 alapvető élelmiszert is hatósági áron lehet kapni a magyar boltokban. Bár kormány az intézkedést eredetileg három hónapra hozta, a határidő lejárta előtt mindig meghosszabbította azt. A legutolsó döntés értelmében az árstopok 2023. április 30-ig vannak életben, ám az elmúlt hónapokban több szakértő, szakmai szervezet, terméktanács és maga az agrárkamara is jelezte, hogy minél előbb ki kellene vezetni az árstopot.

Ezzel kapcsolatban a magyar kormány úgy fogalmazott, hogy az árstop addig marad, amíg az infláció elviselhető mértékűre nem csökken. Erről Orbán Viktor miniszterelnök nemrég a Kossuth Rádióban adott interjúja során is beszélt. A kormányfő úgy fogalmazott, ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogják kivezetni az árstopokat és a banki kamatstopot. Ha az infláció bizonyos szint alá süllyed, akkor meg kell hozni a döntéseket, a kivezetés lépésein Nagy Márton minisztériuma dolgozik

A kormány most a Facebook-on tette közzé a legújabb bejelentését az árstopokkal kapcsolatban: mint írták, április még végéig mindenképpen érvényben lesznek, de a hónap közepén születik róluk újabb döntés. Ez azt jelenti, hogy az érintett élelmiszerek a április 30-ig továbbra is ársapkásak lesznek, az intézkedést érintő végső döntés pedig - hasonlóan a legutolsó alkalomhoz - a hónap vége előtt pár nappal várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03