Brutális élelmiszerdrágulás jöhet májustól: beindult a felvásárlási hullám itthon

Brutális élelmiszerdrágulás jöhet májustól: beindult a felvásárlási hullám itthon

agrarszektor.hu
Az elmúlt hétvégén nem csak a megszokott heti nagybevásárlást intézték el az emberek, hanem voltak olyanok is, akik a jelenleg még az élelmiszerárstop hatálya alá tartozó termékekből is többet vásároltak. Miután senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop - amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek -, az emberek ismét elkezdték felhalmozást. A kormánynak a héten kell döntenie arról, hogy a rendelkezéssel érintett alapvető élelmiszerek esetében maradnak-e a hatósági árak, addig viszont egyre többen találkozhatnak üres polcokkal az üzletekben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ezen a hétvégén lejár a február és április között tartó, egyes alapvető élelmiszerek tekintetében bevezetett árstop intézkedés időtartama a kiskereskedelemben. A kormány 7 termék árát fagyasztotta be a tavaly októberi szinten, ezért ezekért jelenleg a piaci árnál 20-30%-kal kevesebbet kell fizetni - írta meg a Portfolio. Miután az árstop hatálya hamarosan lejár, és a kormány még nem döntött a hosszabbításról, így az elmúlt hétvégén sokan nemcsak a szokásos bevásárlást végezték el, hanem többet tettek a kosarukba az intézkedéssel érintett termékekből is. Vasárnapra azonban számos kiskereskedelmi egység több árstopos termékéből is kifogyott. A hiányok még még annak ellenére is kialakultak, hogy több helyütt mennyiségi korlátozásokkal próbálták meg megakadályozni a drasztikus felvásárlásokat.

Egy-egy cikkelem hiányzik egyes boltokban, jelenleg már választékhiányról is beszélhetünk - mondta a Portfolio-nak egy kiskereskedelmi szektorra rálátó forrás a múlt hét végén, hozzátéve, hogy elkezdődött a spájzolás. Ha pedig mindenki felvásárolja ezeket a termékeket, akkor a boltokban nem lesz elegendő mennyiség. Ha a kormány bejelentené, hogy megtartják az árstopot, akkor megszűnne a megnövekedett kereslet az árstopos termékek iránt, de ha nem lesz ilyen bejelentés, akkor a hét második felében még a mostaninál is sokkal erőteljesebb keresletnövekedés várható.

A következő napokban könnyen lehet, hogy csirkemellből, olajból, illetve lisztből nem lesz annyi, mint amennyit vennének a boltokban. Érdemes hangsúlyozni, hogy nemcsak a háztartások, hanem a kisboltosok és a vendéglősök egy része is a beszerzők helyett a diszkontokba mennek vásárolni az árstopos termékekből, hiszen magasabb beszerzési árat kapnak, mint amennyiért a nagy láncokban meg tudják venni az árut.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtökön azt mondta, hogy a kormány még nem döntött arról, hogy meghosszabbítja-e az árstop intézkedéseket. Erre a hétre ígérte a döntést. Annyit azonban elmondott, hogy ezek az intézkedések hatékonyak az infláció ellen, amely most 9% alatt van, de árstopok (élelmiszer, üzemanyag, rezsi) nélkül 13%-os lenne. A portál becslése szerint, ha megszűnik az árstop a hét végén, akkor az árstopos termékek piaci ára így alakulhat (KSH átlagárakat használva):

  • A csirkemell 1600 forintról 2000 forint közelébe emelkedhet,
  • a sertéscomb ára a mostani 1400 forintról kilónként 1600 forint közelébe nőhet,
  • az UHT-tej litere 274 forintról 320-330 forintra emelkedne,
  • a finomliszt kilója 212 forintról 265-270 forint közelébe kerülhet,
  • egy kiló cukor 260 forintról 300-ra nőhet,
  • egy liter napraforgóolaj pedig 720 forintról 950-1000 forintra emelkedhet.

A becslést nagy bizonytalanság övezi, de látható, hogy a tavaly októberi árakhoz képest érdemben emelniük kellene a boltosoknak. Sokan ugyanis már magasabb beszerzési áron kapják az árstopos termékeket, mint amennyiért adniuk kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?