Itt a nagy sertésfeldolgozó legújabb dobása: durva, mi épül Kaposváron

Itt a nagy sertésfeldolgozó legújabb dobása: durva, mi épül Kaposváron

agrarszektor.hu
Lerakták a KOMETA 99 Zrt. új üzemrészének alapköveit, ezzel hazánk vezető sertésfeldolgozója elindult a kapacitás megduplázásának útján. A 30,81 milliárd forint értékű fejlesztéshez a magyar kormány 10,88 milliárd forinttal járul hozzá. A környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyező beruházással több mint 280 új munkahelyet teremtenek.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A KOMETA kaposvári telephelyén 30,81 milliárd forint értékű infrastruktúrafejlesztésbe kezdett - írja közleményében a cég. A termelőkapacitás bővítése során a készítménygyártáshoz és a húsfeldolgozáshoz kapcsolódóan nagy volumenű gépbeszerzés valósul meg, új hűtőház, szalámi szeletelő épül, és bővülnek a csomagoló- és raktárfunkciók. A versenyképesség- és hatékonyságnövelő beruházás 35,3%-át a magyar állam biztosítja vissza nem térítendő EKD támogatás keretében. Az építési munkák 4 ütemben valósulnak meg. Az első ütem építési engedélye már rendelkezésre áll, a kiviteli tervek készítése és a kivitelező cégek előzetes kiválasztása zajlik.

A beruházással a cég termékportfóliójában hangsúlyosabbá válnak a csomagolt és kényelmi termékek, illetve az exportpiaci pozíció még tovább erősödik. Az előzetes adatok szerint a KOMETA tavaly közel 58,2 milliárd forint árbevételt realizált, az export aránya 44% volt, közel 71 ezer tonna húst dolgozott fel, és több mint 800 munkavállalóval Kaposvár és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója. 

2025-ben a tervek szerint további több mint 280 munkavállalónak tudunk munkát biztosítani, 35%-kal több hús feldolgozását tervezzük, ezzel együtt dinamikus külföldi terjeszkedésbe kezdünk

 - mondta Giacomo Pedranzini, a KOMETA ügyvezető igazgatója.

A KOMETA 2022 februárjában, elsőként az európai húsipari vállalatok között 12 milliárd forint névértékű zöld kötvényt bocsátott ki az MNB NKP keretében, amely ugyancsak hozzájárul fejlesztési céljai megvalósításához. A kapacitásnövelésre irányuló beruházások során a környezetvédelem változatlanul kiemelt jelentőséggel bír, így pl. olyan csomagológépet vásárolnak, amely újrahasznosítható műanyagot használ. A vállalat célja, hogy a tervezett energiahatékonysági fejlesztések révén 5 éven belül 30%-kal csökkenjen az egy kilogramm termékre vetített CO2-kibocsátása, illetve keresik a megoldásokat arra, hogy a termelési hulladékuk nullává váljon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 9. 13:58