Gigaberuházás a nagy zöldségfeldolgozónál: százmilliókból fejlesztett a magyar cég

Gigaberuházás a nagy zöldségfeldolgozónál: százmilliókból fejlesztett a magyar cég

MTI
Európai uniós támogatással bővítette termelési kapacitását a zöldségszárítmányok és konyhakész zöldségek előállításával foglalkozó Mezőker Kft. Szegeden és Hódmezővásárhelyen - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Mezőker Kft. harmincéves fennállása alatt a magyar zöldségszárítmány iparág egyik legismertebb szereplőjévé vált. A cég 2002-től tisztított, konyhakész termékek gyártásával is foglalkozik, mindkét területen országosan vezető szerepet tölt be. Az értékesített termékek nagyobbik részét - mintegy 56 százalékát - teszik ki a szárított zöldségfélék. A vállalkozás bevételeinek 45 százaléka exportból származik.

A vállalkozás a szárítmányokat a hódmezővásárhely-gorzsai telephelyén gyártja, az itt megvalósult fejlesztések a minőségbiztosítást és a munkavégzés hatékonyságának javítását szolgálták. Töltőtasakos csomagológépet, mérlegeket, targoncákat állítottak üzembe. A szeged-szentmihályi telephelyen a többi közt új zöldségmosó és -szelő berendezés, vákuum-csomagológép, szalagos mérlegrendszer működik. A több mint 246 millió forintos beruházás költségeiből csaknem 148 milliót fedezett uniós támogatás. A vállalkozás évente mintegy 8 ezer tonna zöldséget dolgoz föl. A beruházásnak köszönhetően ennek 20-30 százalékos növekedését várják. A cég mintegy 200 Csongrád-Csanád megyei termelővel áll kapcsolatban, a téli időszakban pedig az alapanyagok egy részét külföldről szerzik be.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyar magánszemélyek tulajdonában álló Mezőker Kft. értékesítési árbevétele 2019-ben 6,515 milliárd, 2020-ban 6,196 milliárd forint volt. A cég 2019-ben 402 millió, 2020-ban 360 millió forint adózott eredményt ért el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?