2023. október 1. vasárnap Malvin
Gigaberuházás Csurgón: 1,6 milliárdból fejlesztett a magyar húsos cég

Gigaberuházás Csurgón: 1,6 milliárdból fejlesztett a magyar húsos cég

MTI
Az élelmiszeripari önellátáshoz folyamatos kapacitásbővítések szükségesek, ez ráadásul azért is fontos, mert minél több beruházást kell végrehajtani annak érdekében, hogy Magyarország lokális kivétel lehessen az európai recesszió alól - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Csurgón.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a húsfeldolgozással foglalkozó Topesa Kft. beruházásának átadásán vett részt, ahol arról számolt be, hogy az 1,6 milliárd forint értékű kapacitásbővítést az állam 287 millió forinttal támogatta, így hozzájárulva hetven munkahely megőrzéséhez. Beszédében rámutatott, hogy a világnak a legsúlyosabb és legösszetettebb biztonsági kockázatokkal kell szembenéznie a második világháború óta. Mint mondta, egyebek mellett veszélybe került a globális élelmezésbiztonság is, ugyanis számos ország nagyban függ az ukrán és az orosz gabonaellátástól. Szavai szerint békeidőben egyedül Ukrajnán mintegy 400 millió ember ellátása múlik, így a jelentős részben ellehetetlenült kivitel nyomán ennyi ember kerülhet veszélybe, alapvetően a Közel-Keleten, Afrikában és Délkelet-Ázsiában.

Az élelmiszerellátás biztonsága még soha ennyire nyilvánvalóan kritikus fontosságú nem volt, mint jelenleg - fogalmazott Szijjártó Péter, aki leszögezte, hogy stratégiai ágazatként tekintenek az élelmiszeriparra, annak hatékony működését nemzetbiztonsági kérdésként kezelik. Természetesen a kormánynak az a célja, feladata és kötelessége, hogy garantálja az előfeltételeit annak, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyan és biztonságosan, hosszú távon ellássa Magyarországot egészséges élelmiszerrel - emelte ki.

A miniszter azt is hozzátette, hogy a szektor válságállósága az elmúlt években sajnos többször is bizonyítást nyert, de még a beszállói láncok koronavírus-járvány miatti megszakadása nyomán sem alakult ki ellátási zavar hazánkban. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy tavaly a válság ellenére óriási rekord született, a magyar élelmiszeripar termelési értéke 17%-os növekedéssel meghaladta a 4400 milliárd forintot, ennek volumene idén ráadásul 46%-os bővüléssel már augusztusra elérte a 4000 milliárd forintot, így újabb csúcsdöntés készül.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy az élelmiszeripari export értéke tavaly 11%-os növekedéssel átlépte a tízmilliárd eurót, s bár Magyarország a lakosságszámát tekintve csak 95. a világon, az élelmiszerkivitel terén a 32. helyen áll, a világ 163 országában vásárolnak magyar termékeket. A miniszter végül kijelentette, hogy az egyik legfontosabb hazai termék a sertéshús, Magyarországon ráadásul az elmúlt tíz évben 5 kilogrammal nőtt az egy főre jutó fogyasztás évente, elérve a 30 kilogrammot. Ez azt jelenti, hogy Magyarország nagyjából önellátó a sertéshús terén, azonban fontos az is, hogy a feldolgozó vállalatok megfelelő kapacitással tudjanak működeni, és ebből a szempontból is lényeges a mostani beruházás - tudatta. Illetve leszögezte, hogy folyamatos kapacitásbővítésre van szükség, ehhez pedig újabb beruházásokra, ami az európai recesszió elkerülése érdekében is döntő fontosságú.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 30. 18:34