Aggasztó mértékben drágulnak az élelmiszerek: itt vannak a legfrissebb számok

Aggasztó mértékben drágulnak az élelmiszerek: itt vannak a legfrissebb számok

agrarszektor.hu
Gyorsan magukra találtak a nemzetközi piaci élelmiszerárak, mivel két hónap csökkenés után újra drágulást regisztráltak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szakértői a cukor, búza és növényi olajok árának növekedése miatt. A FAO élelmiszerár-index 3,1%-kal nőtt júliushoz képest és így 32,9%-kal haladja meg a 2020. augusztusi értéket. A mutató a nemzetközi kereskedelem legfontosabb terményeinek havi árváltozását követi.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megugrott a cukor ára a világpiacokon, a 9,6%-os emelkedést részben a Brazil fagykár indukálta. Valamelyest ellensúlyozta ezt a jó várható termés Indiában és az Európai Unióban, illetve a nyersolajár-csökkenés és a Brazil reál gyengülése. A FAO növényi olaj árindexe 6,7%-kal nőtt augusztusban, ahogy történelmi magasságokba emelkedett a pálmaolaj ára a lehetőségekhez képest alacsony termelés és a készletek csökkenése miatt Malajziában. A repce- és napraforgóolaj nemzetközi jegyzése szintén nőtt - olvasható a FAO közleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Július óta 4,3%-ot erősödtek a gabonaárak is. A búza 8,8%-kal ugrott meg a nagyobb exportőr országok csökkent kibocsátása miatt. Ezzel szemben a kukorica ára 0,9%-kal zsugorodott köszönhetően a pozitív termelési kilátásoknak Argentínában, az EU-ban és Ukrajnában. A rizs nemzetközi ára továbbra is lejtmenetben van. Mérsékelten erősödött a húsárindex is, miután Kína erős keresletet generált a szarvasmarha- és birkahús piacán, Kelet-Ázsia és a Közel-Kelet országai pedig a baromfihús piacát fűtötték. A sertéshús ára a kínai és európai kereslet apadásával párhuzamosan csökkent. A tejtermékek árindexe gyenge csökkenéssel zárta az augusztust, miután mérséklődött a tejpor nemzetközi ára a visszafogott importkereslet és az erős csendes-óceáni exportkészlet közepett, ellensúlyozva még a dráguló vaj és sajt árait is.

Kisebb, de így is bőséges gabonatartalékok 2021-ben

A júliusi becslést csökkentve 2 788 millió tonnára várják a szakértők a 2021-es globális gabonatermelést, ami így is 0,7%-kal a tavalyi mennyiség fölött lesz - olvasható a FAO Gabonakészletek és -kereslet gyorsjelentésében. A búzatermelés 0,7%-kal csökken, de így is eléri a 769,5 millió tonnát idén, főként az elhúzódó észak-amerikai szárazság, illetve a kedvezőtlen kazahsztáni és orosz időjárás miatt. A visszafogott Brazil termelés ellenére a szemestermények kibocsátása várhatóan 1,3%-kal nő elérve az 1 499 millió tonnát. A globális rizstermés 0,9%-os éves növekedéssel elérheti a rekord 519 millió tonnát. A FAO a gabonafelhasználás 1,4%-os bővülését várja a 2021-2022-es szezonban, főként az élelmiszerek és az állati takarmány iránti megnövekedett kereslet miatt. Mindemellett csökkenés várható a globális gabonakereskedelemben (-1,3%) főként a búza és szemestermények esetén, a rizskereskedelem ellenben bővülni fog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27