Erre senki sem számított: váratlan dolog történt az élelmiszerárakkal a világon

Erre senki sem számított: váratlan dolog történt az élelmiszerárakkal a világon

agrarszektor.hu
Kis mértékben bár, de újra csökkent májusban a legfontosabb élelmiszer-alapanyagok ára, míg a búza és a baromfihús drágult - adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Így most már második hónapja tart az élelmiszerárak csökkenése. Az előrejelzések szerint ráadásul idén 20 év után újra zsugorodni fog a gabonafélék iránti globális kereslet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A FAO élelmiszerár-index, amely a nemzetközi élelmiszerkosár havi árváltozását követi, 0,6%-kal zárt lejjebb májusban, ám még így is 22,8%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti értékét. A gabonafélék összesen 2,2%-kal kerültek többe múlt hónapban, élen a búzával, ami 5,6%-kal drágult egy hónap és 56,2%-kal egy év alatt. A búza ára a nemzetközi piacokon alig 11%-kal marad el a történelmi rekordjától 2008 tavaszán. A drágulás oka az indiai exportkorlátozás és más vezető exportőrök körüli aggodalmak, de főként a negatív ukrajnai termelési kilátások. Emelkedett a rizs nemzetközi ára, míg a szemesterményeké 2,1%-kal csökkent, élen a kukoricával.

Hiába zsugorodott a növényi olajok árindexe 3,5%-kal áprilishoz képest, még így is meghaladja az egy évvel korábbi értékét. Olcsóbb lett a pálma-, napraforgó-, szója- és repceolaj, és miután Indonézia feloldotta rövid életű exporttilalmát a pálmaolajra, a szója- és repceolaj iránti globális kereslet is lassult.

Az exportkorlátozások piaci bizonytalanságokat okoznak, hirtelen drágulást és árvolatilitást generálva, ezért a növényi olajok árának csökkenése tökéletesen bizonyítja az áruk szabad mozgásának fontosságát

- mondta a FAO vezető közgazdásza, Maximo Torero Cullen.

A tejtermékek árindexe 3,5%-ot zuhant egy hónap alatt. Leginkább a tejpor ára csökkent az elhúzódó járványhelyzet miatt Kínában. Ezzel szemben dübörög a nagykereskedelem és a vendéglátóipar az északi féltekén, megakadályozva a sajtfélék árának bezuhanását. A vaj szintén olcsóbb lett a mérsékelt importkereslet és a bővebb exportkészletek okán.

A bőséges indiai készleteknek köszönhetően a FAO cukorár indexe 1,1%-kal zárt alacsonyabban május végén, a brazil reál gyengülése, a csökkenő etanol árak szintén ebbe az irányba terelték a mutatót. Eközben a húsfélék ára 0,6%-os májusi drágulásával új rekordot döntött, annak ellenére, hogy a marhahús ára stabil maradt és a sertéshúsé csökkent. A növekmény oka a baromfihús árának megugrása, amely mögött találjuk az ukrajnai ellátási lánc zavarát, a madárinfluenzát és a megemelkedett keresletet Európából és a Közel-Keletről.

Csökkenő globális gabonakibocsátás és -fogyasztás

Az első, korai becslések a 2022-es gabonatermelésre (2 784 millió tonna) csökkenést valószínűsítenek, először az elmúlt négy évben, 16 tonnával elmaradva a 2021-es rekordtól - olvasható a FAO Gabonakészletek és -kereslet gyorsjelentésében. A legnagyobb csökkenés a kukorica, búza és a rizs esetében várható, miközben az árpa és cirok kibocsátása még növekedhet is. 20 év után az idei szezonban újra zsugorodik a gabonafélék iránti globális kereslet. Ennek fő oka, hogy kevesebb búza szemestermény és rizs kerül állati takarmányként felhasználásra, ellenben - a Föld lakosságának növekedésével - az élelmiszerként való felhasználásuk nő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?