Sokan hibáznak a sonka és a tojás fertőtlenítésekor: itt rontják el a legtöbben

Sokan hibáznak a sonka és a tojás fertőtlenítésekor: itt rontják el a legtöbben

agrarszektor.hu
A húsvéti ünnepi asztalok elengedhetetlen eleme a sonka, valamint a tojás, és habár arra jelenleg nincs bizonyíték, hogy a koronavírus-járvány élelmiszer útján terjedhet, nem árt az elővigyázatosság. Az állati termékek megfelelő fertőtlenítése és tárolása még úgy is elengedhetetlen, illetve kifejezetten fontos, hogy alapvetően nem jelentenek most különösebb veszélyforrást, hiszen a szennyeződések így is könnyedén megtelepedhetnek rajtuk. Az Agrárszektor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kérdezte arról, vannak-e bevált, illetve ajánlott fertőtlenítési tippek a tojásra és a sonkára vonatkozóan, de azt is megtudtuk, mit javasolnak, hogyan érdemes tárolni ezeket a termékeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hamarosan itt a húsvét, ami a legtöbb ember számára egyet jelent a főtt tojással és füstölt sonkával teli asztallal. Habár arra jelenleg nincs bizonyíték, hogy a koronavírus-járvány élelmiszer útján terjedhet, vagyis a szokásosnál nem jelent nagyobb fertőzésveszélyt a sonka, illetve a tojás fogyasztása, azért nem árt az elővigyázatosság.

Terjedhet-e élelmiszerrel a koronavírus?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a vírus élelmiszer útján terjed. A köhögéssel, tüsszentéssel felületekre került vírus átvitelének lehetősége minimális, a terjedése elsősorban cseppfertőzés útján történik. A Nébih szakmai álláspontja az EFSA véleményével megegyező, vagyis a fogyasztásra alkalmas élelmiszer (így az ellenőrzött helyen vásárolt, megfelelő jelöléssel ellátott, nyomonkövethető sonka, tojás otthon is a jelölésüknek megfelelő körülmények között tárolva, fogyasztásra megfelelően elkészítve) nem jelent veszélyt a SARS-CoV-2 vírus által okozott pandémia terjesztésében.

Az Agrárszektor a Nébih-et kérdezte arról, vannak-e bevált, illetve ajánlott fertőtlenítési tippek a tojásra és a sonkára vonatkozóan, és ha igen, melyek ezek. Megtudtuk, a hagyományos nyers füstölt sonka felületi szennyeződései főzés előtt folyóvizes öblítéssel eltávolíthatók, a vegyszeres kezelés (fertőtlenítés) viszont tilos. A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kg-os. Az alapos főzés elpusztítja az esetleges mikroorganizmusokat, főzés után azonban a sonkát hűtve kell tárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható főtt, füstölt sonkát az eredeti csomagolása megvédi a szennyeződéstől, a csomagolást azonban fogyasztás előtt kell eltávolítani. A hagyományos sonkával ellentétben itt a hús öblítése felesleges, a vegyszeres kezelés ugyanakkor (fertőtlenítés) ez esetben is tilos. A főtt, füstölt sonkát fogyasztás előtt nem kell megfőzni, viszont minden esetben hűtőszekrényben kell tárolni - hangsúlyozta a Nébih.

Alaposan süssük, főzzük meg a tojásos ételeket, előtte azonban érdemes a tojás frissességét vízbemerítéssel ellenőrizni. A friss tojás elmerül a vízben. A vízben lebegő tojás már nem friss, de még fogyasztható. A víz felszínén lebegő tojás fogyasztásra alkalmatlan

 - hívta fel a figyelmet a hatóság.

A tojások héján bármikor megtelepedhetnek a szennyeződések - emelte ki a Nébih. A kereskedelmi forgalomban kaphatók az élelmiszeripar által kezelt felületű tojások is, vásárlásukkal, felhasználásukkal az otthoni tisztítás elkerülhető. Nagymértékben szennyezett tojásokat azonban ne vegyünk, a repedt, törött héjú tojásokat pedig tilos tárolni és felhasználni. Kisebb szennyeződéseket a felhasználás előtt mechanikus tisztítással, illetve többszöri átöblítéssel el kell távolítani. 

Tárolás előtt sose mossuk le a tojást, mert ezzel eltávolítjuk a rajta lévő természetes védőréteget, így könnyebben befertőződhet. Otthoni körülmények között a vegyszeres kezelés (fertőtlenítés) nem ajánlott.

Azzal kapcsolatban, hogyan érdemes tárolni a sonkát és a tojást, a Nébih-től megtudtuk, a sonka tárolása például nagyban függ attól, hogy milyet vásároltunk. A hagyományos nyers füstölt sonkát főzésig hűvös, szellős helyen kell tárolni, nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni. Főzés után azonban már hűtve kell tárolni. Ezzel szemben a főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka) fogyasztás előtt nem kell megfőzni, azonban hűtőszekrényben kell tárolni. A tojással kapcsolatban hangsúlyozták, mindenki csak tiszta, friss, ép tojást vásároljon. A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező, így a lejárt minőségmegőrzési idejű tojást ne vásárolja meg. Ha valaki ilyet tapasztal, célszerű egyből jelezni az üzletben, hogy eltávolíthassák a polcokról. A tojásokat tisztán, szárazon, idegen szagoktól mentesen, a rázkódástól és a közvetlen napfénytől hatékonyan védve, a csomagolásán előírt hőmérsékleten kell tartani.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14