Mindenki megnyugodhat: nem kell aggódni idén a húsvéti tojás miatt

Mindenki megnyugodhat: nem kell aggódni idén a húsvéti tojás miatt

MTI
A járvány idén sem veszélyezteti a tojásellátást, a kínálat az emelkedő fogyasztást is fedezi - közölte a Magyar Tojásszövetség az MTI-vel kedden.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ünnep idején a korábbi évek tapasztalata szerint 100-150 millió darab tojás fogy, ami 4-7 százaléka a körülbelül 2,3 milliárd darabos éves mennyiségnek. Ebből 480-520 millió darab, 21-22 százalék import. Az 1,15-1,2 milliárd darabos belföldi termelésnek csaknem felét az üzemi termelés adja, míg 28 százaléka, csaknem 600 millió darab a háztáji - írták.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátették, hogy az ellátás biztonságához mindegyik tartástechnológiára szükség van, hiszen csak így elégíthetők ki a vásárlói igények. A kereslet évek óta nő, az átlagos fejenkénti fogyasztás 2013 és 2019 között 214 darabról 243 darabra nőtt.

A szövetség szerint a magyar termelők alkalmazkodtak a csaknem egy éve tartó járványhelyzethez. Azt írták, a rendkívüli helyzet erősítette a keresletet, miután a fogyasztók a járvány hatására egyre inkább a megfizethető, tápanyagdús élelmiszerek felé fordulnak. A közlemény a jövő élelmiszerének nevezi a tojást, mivel ez az egyik legolcsóbb, és leginkább fenntartható módon előállítható fehérje- és vitaminforrás, teljes értékű táplálék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?