Szenzáció: újabb magyar ital kapott uniós oltalmat

Szenzáció: újabb magyar ital kapott uniós oltalmat

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság március 25-én oltalom alá vette a "Vasi vadkörte pálinka" elnevezést, ezzel 66-ra emelkedett az uniós oltalomban részesülő magyar földrajzi árujelzők száma. A "Vasi vadkörte pálinka" a korábban már bejegyzett elnevezések után a kilencedik pálinka a sorban, amely uniós oltalmat kapott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az eddig oltalmat kapott elnevezések: Pálinka, Törkölypálinka, Békési szilvapálinka, Gönci barackpálinka, Kecskeméti barackpálinka, Szabolcsi almapálinka, Szatmári szilvapálinka, Újfehértói meggypálinka - írja az Agrárminisztréium sajtóközleményében. A "Vasi vadkörte pálinka" Vas és Zala megyék területén elhelyezkedő üzemekben készülhet, kizárólag ezeknek a megyéknek a területéről gyűjtött vadkörte felhasználásával, és csak a termékleírásnak megfelelő pálinkák hozhatók forgalomba "Vasi vadkörte pálinka" néven. 

A magas arányú vadkörte felhasználása a "Vasi vadkörte pálinka" aromájára jelentős hatással van: kifejezett vadkörte illat jellemzi, a vadkörte fanyar és pikáns íze pedig rusztikus textúrával, fűszeres és mézes jegyekkel párosul. A felhasznált vadkörte alacsony cukortartalma és fanyarsága miatt a "Vasi vadkörte pálinka" előállítása speciális szaktudást igényel. A földrajzi árujelzők használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely komoly gazdasági előnyt jelenthet. A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a földrajzi árujelzővel ellátott agrártermékek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező termékeké. 

Címlapkép forrása: Agrárminisztérium

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?