Duplázott az alföldi borászat: egymás után két díjat is elnyert az egyik vörösboruk

Duplázott az alföldi borászat: egymás után két díjat is elnyert az egyik vörösboruk

agrarszektor.hu
A 60 éves Árpád-Agrár Zrt. kapcsolt vállalkozásaként működő Csongrádbor Kft. 1994-ben kezdte meg a bortermelést, pincészete 1938 óta működik Csongrád városában, a Csongrádi borvidék szívében. Azóta számos díjban részesült a különböző országos és helyi versenyeken, legutóbb Csongrád "város bora" és "közönség bora" kitüntetést kapta a szakmai zsűri és a nagyközönség szavazata alapján. A cégcsoport ágazatait színesítő borászat vezetője, Pálfi György szerint a homokhátság termőtalaja, a Tisza közelsége, a szakmai és technológiai háttér összjátéka a titok nyitja. A szakemberrel Both Ildikó készített interjút, amelyet az Agrárszektor szemlézett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Pálfi György elmondta, hogy néhány napja immáron harmadik alkalommal választották a Csongrádbor Kft. cabernet franc vörösborát a csongrádi vidék legjobb borának. A borászat vezetője beszélt arról is, hogy először egy szakmai zsűri mustrálja végig a behozott mintákat, és az ő döntésük alapján születik meg a "város bora". Ezt követően, néhány nappal később a csongrádi művelődési házban rendezik meg a bárki által látogatható borkóstolót, ahol szavazhatnak a látogatók a "közönség bora" címre. Fehérben, rozéban és vörös kategóriában is megszületik ez a döntés, kifejezetten a közönség voksolása alapján. Idén fordult az elő először, hogy a vörösbor kategóriában a város bora és
a közönség bora címet is ugyanaz a bor nyerte, mégpedig a Csongrádbor Kft. cabernet franc vörösbora.

Pálfi György elmondta, hogy van egy olyan szabály, amely szerint a város bora azé a pincészeté lehet, amely rendelkezik jövedéki engedéllyel és számlaképes. A közönség bora címért bárki nevezhet, kistermelő is, aki egyébként hivatalosan nem forgalmazhat, tehát saját részre termel, de úgy gondolja, hogy megméretteti a borát. Ebben az évben a "város bora" versenyre 16 bort neveztek, ebből három fehér, három rozé és 10 tétel volt vörösborból.

Arra a kérdésre, hogy mi a titka a jó bornak, Pálfi György elmesélte, hogy az ő boruk története ott kezdődik, hogy Csongrádon jó szőlő terem, amit ők felvásárolnak, hiszen saját szőlőjük nincs. Gazda és gazda között is van különbség, de megpróbálják úgy irányítani a dolgokat, hogy a legjobb minőségű alapanyag, majd az abból származó bor egy csokorba kerüljön, lehetőleg egy tartályba, ami egyébként nem kis feladat abban a forgalomban, ami náluk van. Általában sikerülni szokott, de a többi már a természet dolga, ugyanis Pálfi György úgy gondolja, hogy nagyon nem kell beleavatkozni egy mustnak, egy bornak az életébe, hiszen tudja ő a dolgát. Legfeljebb ott kell lesni éberen, hogy nehogy valami rossz irányba induljon el.

Pálfi György elmondta, hogy a mostani évjáratnak az a nagy értéke, hogy második éves és még most is őrzi a gyümölcsösségét. Az ízét az is befolyásolja, hogy milyen a termőtalaj. A szakember elmondta, hogy Csongrádról azt kell tudni, hogy a Tisza jobb partján terül el az a homokhátság, ahol a csongrádi szőlők teremnek, a várostól egészen Tiszaalpárig, és ez egy olyan összetételű talaj, amit az Alföldön egyrészt hordott a szél, a hordalékával hordta a Tisza, de bizonyíthatóan még a Duna hordalékából is található nyomok vannak a talajösszetételben. A Kiskunságon keresztül az uralkodó szélirány nyugati, északnyugati és a régi dunai áradások után a hordalékot ugye a szél hordta és egészen a Tiszáig el tudta hozni. Ebből a csongrádiak is kaptak jócskán és szerencsére úgy jött össze, hogy a hordalékok közül is a legnemesebb részéből. A homoktalaj alatt egy nagyon jó vízháztartású altalaj található, valahol mélyebben van egy agyagréteg, ami nem annyira engedi el a vizet túl mélyre és itt-ott más foltok is találhatóak, amelyek az évszázadok során vélhetően a Tisza hordalékából keletkeztek. Mindemellett a homok összes jótékony hatása benne van a szőlő érésében, hiszen a szőlőt és általában a növényeket nem a beeső napfény érleli, hanem a talajról visszaverődő hő és a fény együtt. A homok pedig nagyon jól veri vissza a hőt.

Pálfi György beszélt arról is, hogy majdnem négy évtizede itt van ennél a pincénél, elég alaposan ismeri a szőlőtermelőket, sőt azt megelőzően ott dolgozott a termelőszövetkezetben, zömében azok között, akik most szőlőtermelők. Mivel tudja, hogy kinek milyen munka jön ki a kezéből, és azokat próbálja egy csokorba gyűjteni, akiktől a legjobb termést várhatja. Természetesen a többi szőlőt is feldolgozzák, hiszen annak is van helye és abból is jó bor készül, de a "cabernet franc" tényleg kiemelkedő az utóbbi évek közül is.

A borból jelen pillanatban még több mint 100 hektoliter áll rendelkezésre, mondta Pálfi György. A szakember hozzátette, hogy ha ez mind palackban kerülhetne forgalomba, az nagyon jó lenne. Mindig előre palackoznak, figyelemmel a forgalomra és várják a megrendelőiket, a borkedvelőket, mert valóban egy nagyon finom testes nedűről van szó. A Csongrádbor Kft. borait a COOP áruházakban lehet megvásárolni, főleg Szentesen, de más kisebb boltokban is megtalálhatóak a környező településeken, városokban.

Mindig jó érzés nyerni, főleg a nyilvánosság előtt átvenni az elismerő oklevelet és ennek sokkal nagyobb az erkölcsi, mint a piaci haszna. Vannak, akik erre felfigyelnek és vásárolnak is, de az igazi érték ebben az erkölcsi oldal. Pálfi György elmondta, hogy a győztes boruknál egy évig, vagyis a következő versenyig tüntethetik fel az elismerést annak címkéjén. 2018-as és 2019-es elismeréssel is rendelkeznek. A Csongrádbor Kft. országos versenyeken is részt szokott venni, és onnan is hoztak már el díjat. A szakember jelezte, hogy az aranyérem azoknál a versenyeknél már rang, és van is belőle jó néhány, amit elhoztak. Számtalan aranyérmet gyűjtött már, amire büszke. Pálfi György azt is elmondta, hogy az a következő nagy megmérettetés, amire készülnek, az a pár hét múlva kezdődő szüret, ez a legnehezebb időszak, mert ekkor 15 ezer mázsa szőlő érkezik a borászatukba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?