Zajlik a borszőlő szürete Villányban: kiderült, milyen a minősége

Zajlik a borszőlő szürete Villányban: kiderült, milyen a minősége

MTI
Átlagos mennyiségű és kiváló minőségű a jellegzetes kékszőlőfajták eddig betakarított termése a villányi borvidéken, ahol jelenleg javában zajlik az október végéig tartó szüret - közölte a mintegy 2350 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy Gergely arról számolt be, hogy a terület alig 20%-át adó fehérszőlőfajták szedése már szinte mindenhol befejeződött, de a rozénak, sillernek való kékszőlőfürtök is lekerültek a tőkékről. Tart még a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarítása, de már szedik a merlot fajtát is. Október közepéig, legkésőbb végéig a legnagyobb termőterületű cabernet sauvignon és a cabernet franc betakarítása is megtörténik - sorolta.

A szakember közölte: az idei nyáron többször voltak elhúzódó, csapadékos, párás időszakok a borvidéken, ezért a növényvédelemre komoly figyelmet kellett fordítaniuk a gazdáknak. Bár bizonyos ültetvényeken károkat okozott a peronoszpóra fertőzés, a nagy többség képes volt kivédeni azt. Mint mondta, az eddig elvégzett elemzések szerint a termés mennyisége várhatóan csak átlagos lesz, a minőség viszont kiválónak ígérkezik, feltéve, hogy a további hetek időjárása is a sokéves átlagnak megfelelő vagy annál szárazabb lesz.

Nagy Gergely kitért arra is, hogy a borvidéken mintegy 6000 hektárnyi terület telepíthető be szőlővel, és évről évre csak kis mértékben változik az aktuálisan művelt méret. A jelenleg 2350 hektárnyi szőlőültetvény legnagyobb részén - 390, illetve 341 hektáron - cabernet sauvignont és cabernet franc-t, míg 308 hektáron merlot-t, 303 hektáron kékfrankost, 294 hektáron kékoportót termelnek. A szakember beszámolt arról, hogy ma már a betakarítás harmadát szüretelő kombájnokkal végzik az egyre nehezebben elérhető emberi munkaerő miatt, és az ültetvények egyre nagyobb részét teszik gépesítésre alkalmassá. Hozzáfűzte: a betakarítás mellett bizonyos zöldmunkákat - így a hajtások visszavágását és a szüret előtti levélritkítást - sok dűlőben szintén gépekkel végzik már el.

Nagy Gergely kitért arra is, hogy világszerte, nemcsak Magyarországon, folyamatosan negatív külső hatások érik a borágazatot, mint a járványok, energiaválság, a fizetőképes kereslet változása, ami a hatékony, kreatív, rugalmas és nagyobb területen termelő borászatoknak a kilátásait javítja. Bár a villányi borok minőségiek, népszerűek és eladhatók, ugyanakkor a helyi borászatoknak is egyre komolyabb erőfeszítéseket kell tenniük,  egyre többen és egyre többet áldoznak marketingre, jelennek meg új értékesítési csatornákon és újabb termékekkel, és igyekeznek követni a fogyasztói szokások változását - mutatott rá a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?