Ilyen piacból csak egy van az országban: magyarok tömegei járnak ide hetente

Ilyen piacból csak egy van az országban: magyarok tömegei járnak ide hetente

Bõle István
Az M3-as autópálya 39-es kilométer szelvényében, a bagi lehajtónál minden szombaton délelőtt és kora délután sátrak sorakoznak, a parkoló részben pedig mindig több száz személygépkocsi várakozik. Május 23-án nyílt meg itt Magyarország első autós piaca, és azóta ezrek vásárolnak a standokon, hiszen a zöldségeken, gyümölcsökön át, a különböző tejtermékeken és füstölt árukon keresztül mindent megtalálhatnak itt a vásárlók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A bagi autós piac kitalálója és működtetője Konrád Istvánné, a Magyar Piac Szövetség elnöke, aki az Agrárszektor kérdésére elmondta, szervezetük már régóta fontolgatja egy nagyobb, állandó jelleggel működő árusítóhely létrehozását, ő maga már építészeti terveket is készítetett több mint egy évtizede. A Bagi Ipari Park kihasználatlan, 100 hektárnál is nagyobb területe is képben volt már korábban, most azonban a pandémia idején nyilvánvaló lett, hogy nem zárt területre van szükség, hanem olyan térre, ahol az áruszállítók és a vevők is legalább 5 méterre parkolhatnak egymástól - emelte ki az elnök. Hozzátette, ekkora sikerre a nyitáskor nem számítottak. Mostanra visszajáró termelőik vannak például Mezőszilasról, Pécsről, Orosházáról és Szegedről, de a helyi termelők is megtalálják a számításukat. Hetente 4-5 ezer regisztrált vevőre számíthatnak.

A magyar gyümölcs az idén pusztító fagyok miatt nagyon hiányzik a kínálatból, hiszen ha átlagos a termés, akkor legalább a harmadával biztosan magasabb lenne az itteni forgalom - emelte ki Konrád Istvánné. A piac kitalálója arra is ügyel, hogy a szűkösebb kínálat miatt se szabaduljanak el az árak.

Igyekszem rávenni az árusokat arra, hogy a standokon ne legyen kilogrammonként ezer forint felett a sárgabarack vagy éppen a cseresznye ára. Az ilyen drágaság elriasztaná a vevőket

 - mondja.

A piac gazdaasszonyának megvannak a tervei a továbbfejlesztésre. A hidegebb napokra melegítő gombák telepítését tervezi a sátrak közé, de felmerült egy könnyű szerkezetes csomagoló létesítése is. Ha ez megvalósul, egyetlen árusnak sem kell hazavinnie az esetleg megmaradt zöldséget és gyümölcsöt, a piac végén ugyanis a feldolgozó átveszi majd tőle, és már másnap ott lehet a különböző friss áru a boltokban és árudákban.

Az Agrárszektor ott jártakor a piac egyik legnagyobb slágere a leandervásár volt. Méretben és színben is nagy választékot vonultattak fel a virágkertészek. Vállalkoztak a házhoz szállításra is, mert a legnagyobb példányok több kilométeres mozgatásához bizony legalább kis teherautóra volt szükség.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Péter Mihály bagi őstermelő sokféle primőr áru mögött várta a vevőit. A szokatlanul nagy méretű vöröshagymáról és újburgonyáról kérdezve a gazdát, megtudtuk, a standon ez nem biztos, hogy előny, mert mint mondta járt erre olyan vevő, aki szerint egy levesbe túl nagy a 20-25 dekás hagyma. Mások pedig a méretes krumplikban nem bíznak, mondván: ezek sokszor belül kezdenek el pusztulni. Péter Mihály az Agrárszektornak elmondta, örül az autós piac megszervezésének, mert ez egy újabb lehetőség a vevőkkel való találkozásra. 

Szegedi Károly egy sátor alatt házi füstölt árukat kínált, éppen most 40 esztendeje indult a családi vállalkozása - tájékoztatta portálunkat. Most ez a tizenegyedik árusító hely, ahol hétről hétre jelen vannak. A gyermekei, azok párjai, sőt, már az unokák is a vállalkozásban dolgoznak. 

Kialakult az árusok között egy sajátos bartell kereskedés. Megvan például, hogy egy szál kolbásznak, vagy egy rúd szaláminak mennyi a sajt egyenértékese

 - hangsúlyozta. 

Sumi András és párja évszázados erdélyi receptek alapján készült erdélyi sajtokat kínált. Ők is törzstagok már a bagi autós piacon. A skálán a legérdekesebbek a sült és füstölt sajtok. Keményfával fűtenek a füstölőben, amíg a szép barna színt elérik, a sajt végül a kemencében készül el teljesen. A receptek az erdélyi nagypapától származnak, de a család sajtműhelye most Feldebrőn van. Csak tehéntejet használnak alapanyagként, amit a saját gulyától fejnek le naponta kétszer. Elégedettek az itteni forgalommal, amit az is bizonyít: visszajárnak. Szerintük a piacozás igazi időszaka az ősz, így sokat várnak a szeptemberi és az októberi forgalomtól.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?