Ez most a nyaralók kedvenc piaca Magyarországon: tömegek járnak ide naponta

Ez most a nyaralók kedvenc piaca Magyarországon: tömegek járnak ide naponta

Bõle István
Az egyik legcsendesebb település a Balaton partján a mintegy kétezer állandó lakosú, az igazi falusi környezetet őrző Balatonszárszó. A tóparttól mintegy száz méterre, a település központjában tavaly avatták fel a fedett piacot. Most, főszezonban, minden délelőtt élénk itt a forgalom, tizenhét asztalon kínálnak helyi terményeket és termékeket az ott élő és a környékbeli gazdák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szombaton reggel már minden árus kint van a balatonszárszói piacon, rögtön a bejáratnál az első stand Balogh László szárszói őstermelőé. Csomózott zöld és főzőhagyma, zöldvágott fokhagyma, főzőtök - mind-mind láthatóan nagyon friss, talán néhány órája szedett áru, de találni itt kovászolni való uborkát is. A 10 kilós rekesz már csak a harmadáig van tele, aminek az az oka, hogy mivel még csak most kezdett el teremni az ültetvény, mára mindössze ennyi a készlet. Kora reggel éppen csak tele tudták szedni ezt a ládát, de holnapra sem lesz több, mert még a virágzás nagyban tart az uborkánál - tudta meg az őstermelőtől az Agrárszektor.

A piacon még egy helyen árulnak uborkát, ezek a termések azonban meglehetősen szabálytalan formájúak. Az árus az Agrárszektornak elmondta, a formabontó formáknak az az oka, hogy az ő családjuk nem vásárol magokat, mert nyár végén, ősz elején a megnőtt, megsárgult saját termésből nyerik a szaporítóanyagot már csaknem két évtizede.

A balatonszárszói termelői piacról
Tizenhét fedett elárusítóhely van a balatonszárszói piacon, amiből 14 éves bérlettel foglalt, ami azt jelenti, hogy az alkalmi árusoknak 3 szabad asztal marad. Az önkormányzat nem tervez bevételt a piac működéséből, a helypénz éppen annyi, hogy az egyetlen piacfelügyelő munkabérét és a takarítási költségeket ki tudják belőle fizetni. A hozadék: 10-15 család megélhetése, és az őslakosok, valamint a mintegy 20 ezer nyaralóvendég komfortérzetének emelése.

A legszélesebb árukínálat ezen a piacon Szabó Zoltán Imre őstermelőé, ő két asztalt is bérel. Az áruskálájában a legfrissebb primőröktől, a szörpökön, lekvárokon, savanyúságokon keresztül, a füstölt kolbászig, az érlelt mangalica szalonnáig vagy száz különféle saját termék szerepel. A hét minden napján általában reggel héttől délután kettőig várja a törzsvevőit és az egyszer-egyszer idetévedőket.

Csiszár Imre asztalán háromféle őszibarackot kínál. Portálunknak kiemelte, szerencsés, mert abban a völgyben, ahol az ültetvénye van mínusz egy foknál nem volt erősebb a fagy idén, így a virágok egy része túlélte a megpróbáltatást. Persze, nem lett csúcstermése, de azért annyit le tud szedni a fákról, hogy érdemes legyen eljönni erre a hozzá közeli piacra.

Mónosné Anita a 8 kilométerre lévő Telekiből jár át naponta a balatonszárszói piacra. Családja tejelő szarvasmarhatartással foglalkozik, ezért az ő fő profiljuk a tej- és tejtermékek értékesítése. Általában van náluk palackozott tej is, de azt nem teszik ki a standra a nagy meleg miatt. Ha ilyet kér a vevő, akkor pár másodperc alatt elő tudják venni a négy-öt méterre parkoló hűtőkocsiból. Zárt tárolóból kínálnak ötféle ízesítésű friss sajtot, de régóta készítenek a meleget most egy kicsit jobban tűrő füstölt paranyicát is.

A most aktuális árai alapján nem mondható drágának a szárszói termelői piac. Az újburgonya (láthatóan igen jó minőségű) 280-300, a kovászolni való uborka 400, az őszibarack 800 és 1300 forint között áron cserél gazdát kilogrammonként. A friss sajtért 2600 forintot kérnek. Feltűnő azonban, hogy ezen a hétvégén egyáltalán nem volt a szárszói piac kínálatában paprika és paradicsom. (A 80 méterre lévő zöldségboltban bőséges a más vidékekről származó kínálat.) A miértről már Fekete Jánost, a település polgármesterét kérdezte az Agrárszektor.

Egészen bizonyos, hogy ennek az elhúzódó tavaszi, kora nyári aszály az oka. Ugyanis felénk nem jellemző az üvegházi és a fóliás termelés. Nálunk elsősorban szabadföldi zöldségféléket kínálnak a gazdák. Mivel dombos a területük, nem egyszerű az öntözés megoldása sem. Egy-két héten belül egészen bizonyosan ezek a zöldségek is megjelennek majd.

Arra is kíváncsiak voltunk, miért maradnak távol az árusítóhelytől a boros gazdák. A polgármester elmondása szerint Kötcsén, Szóládon, Kőröshegyen, de a szárszói pincefaluban is kiváló borászatok működnek, és egyik sincs messzebb 10 kilométernél. Az okot azonban még csak megtippelni sem tudja, amikor a hírek szerint országszerte tele vannak a pincék, és a pandémia miatt állami segítséget kérnek a szőlőtermelők és a borászatok is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06