Megtudtuk: nem kedvez az idei év az akácméz szerelmeisenek

Megtudtuk: nem kedvez az idei év az akácméz szerelmeisenek

agrarszektor.hu
Ma van a méhek világnapja. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének döntése értelmében 2018 óta május 20-a a méhek világnapja. Ezen a napon született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, a szlovén származású Anton Jansa. Az ENSZ a világnapon a méhészek helyzetére és fontosságára hívja fel a figyelmet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt években nemcsak Magyarországon, de világszerte is megcsappant a méhállomány. A probléma emberi eredetű, elsősorban a helytelen vegyszerhasználat okozza. Emellett a szélsőséges időjárási körülmények is gondot okoznak a méhészeti ágazatnak. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádiónak azt elmondta, a márciusi, áprilisi fagyok idehaza tönkretették a legfontosabb méhlegelőnek számító akácfa virágrügyeit.

Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetr?l, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!
Vannak fák, amelyek egy részén még rügyek vannak, a fa más részén pedig már hullik az akácvirág. Most a virágzás közepén vagyunk, de már látni, hogy gyenge évet fogunk zárni akácfa-ügyileg

- mondta Bross Péter.

EZ IS ÉRDEKELHET

A méhcsaládok ugyanakkor egészségesek, fejlődésüket nem akadályozta negatív külső hatás. A repce növényvédelme, úgy tűnik, most jól sikerült, és nagyon látszik, hogy két-három éve Magyarországon nem használják a neonikotinoidokat, amellyel a magokat csávázták, ám ez egy felszívódó idegméreg, amit az Európai Unió betiltott és Magyarországon sem használják már néhány éve.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke arról is beszélt, hogy a méhészek a koronavírus-járvány alatt is el tudják látni a munkájukat. Bross Péter elmondta, a járvány óta megnövekedett a kereslet az immunrendszer ellenállóképességét fokozó méz iránt.

Egy-két hétig szinte karácsonyi időszakhoz hasonló mézforgalmat bonyolítottunk, ami persze később leült, de a megemelkedett forgalom az összes típusú magyarországi termelőnél, értékesítőnél, sőt az exportra termelőknél is jelentkezett. Utóbbira az is hatással volt, hogy a harmadik országbeli, különösen az Ázsiából származó mézek iránt lanyhult a kereslet

- mondta Bross Péter.

Magyarországon tavaly több mint 21 ezer méhészetet regisztráltak, a méhészek több mint 1 millió 200 ezer méhcsaládot tartanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?