Csődhullám tarolhatja le a magyar baromfis cégeket a koronavírus miatt

Csődhullám tarolhatja le a magyar baromfis cégeket a koronavírus miatt

Csődhullám söpörhet végig a hazai baromfiszektorban a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt - hívta fel a figyelmet Bárány László, a magyar baromfipiacon vezető szerepet betöltő kisvárdai-nyírkércsi Master Good csoport alapító-tulajdonosa a Deloitte Zrt. és az agrarszektor.hu közösen készített interjújában. Az ágazat vállalkozásainak működése várhatóan május végén-június elején kezdhet visszatérni a megszokott kerékvágásba, de a normalizálódáshoz legalább hat-tíz hónapra lesz szükség. Bárány László szerint a beszűkült piaci lehetőségek miatt célszerű lenne megfontolni a termelői szárnyas-túltartás, illetve a felhalmozódott fagyasztott baromfiipari termékkészletek finanszírozási támogatását.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az év második felében a koronavírus-járvány hatásaként csődhullám indulhat el a hazai baromfiágazatban, és ez akár jövőre és 2022-ben is folytatódhat - jelentette ki Bárány László. Véleménye szerint az ágazati szereplőkben tudatosítani kell, hogy nem lehet minden vállalkozást megmenteni, különös tekintettel a kisebb vágóüzemekre. Az ágazat újjáélesztésében elsősorban a baromfifeldolgozóknak beszállító termelők játszhatnak kulcsszerepet, mert az újrakezdés az élet- és versenyképes cégek számára is csak úgy képzelhető el, ha biztosított számukra az elegendő mennyiségű és jó minőségű árualap.

A járvány miatti korlátozó intézkedések miatt a baromfitermékek iránti belföldi kereslet némileg visszaesett, illetve jelentős exportcsatornák szűkültek be. A Master Good csoport például ma a McDonald's legnagyobb európai beszállítójának számít, de az étteremlánc 6 ezer európai üzletének 99 százaléka az elmúlt hetekben bezárt, így egész Európában teljes üzemmódban körülbelül 60 McDonald's üzlet maradt csak nyitva, bár e helyzet a vírus terjedésének üteme, illetve az egyes országok pandémiás intézkedéseinek függvényében jelentősen változhat.

Megkezdődött az óvatos lazítás - kérdőjelekkel
Az Európai Unió számos tagállamában már megkezdődött a járványügyi intézkedések óvatos lazítása - állapította meg Baranyi Gábor, a Deloitte agrár- és élelmiszeripari üzletágának igazgatója. A baromfiágazat szempontjából is nagy szerepet játszó gyorséttermek jelentős része a járvány előtt is nyújtott autós kiszolgálást, és üzleteik mostantól várhatóan egyre nagyobb számban indulnak újra. Ugyanakkor erősen kérdéses, hogy a jelentős mértékben helyi piacokra támaszkodóól táplálkozó szállodák, illetve a zárt teres vendéglátóhelyek működése mikor térhet vissza a rendes kerékvágásba. Emellett komoly erőfeszítéseket igényelhet az új értékesítési csatornák és exportpiacok azonosítása is. Ezért Baranyi Gábor szerint az agrárium - mint létfontosságú termékeket előállító ágazat - szempontjából a COVID-19 járvány komoly kihívást jelent.

Az ágazat szereplői az átmenetileg szűkülő piaci keresletre és lehetőségekre jellemzően kétféle módon reagálhatnak - állapította meg a Master Good alapító-tulajdonosa. A baromfi-ellátási lánc elsőszámú lépése a termelés lassítása, amely a gazdáknál a szárnyas-felnevelési időszak elnyújtását jelenti. Így az állatokat a feldolgozók a megnövekedett tartási időszak - a szokásos 42 nap helyett 50 nap - után vágják csak le. 

Bárány László (Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A másik, valamivel nehezebben kivitelezhető reakció az átmenetileg értékesíthetetlen baromfiáruk fagyasztása, amely a feldolgozói raktárkészletek jelentős növekedéséhez vezet. Ennek következtében azok a vállalkozások, amelyek a többletárut már nem képesek lefagyasztani és tárolni, illetve esetleg a piacon elhelyezni, felfüggesztik, vagy jelentősen visszafogják vágási tevékenységeiket.

Bárány László szerint a válság utáni visszarendeződés május végén, június elején kezdődhet meg, és a kereskedelmi-megrendelői jelzések azt mutatják, hogy a baromfiágazat működése fokozatos - hat-tíz hónap alatt - zökkenhet vissza a megszokott kerékvágásba. Az iparági fagyasztókapacitásokban most összességében 12-14 ezer tonna baromfitermék halmozódhat fel, amelynek tárolási finanszírozása a hat-tíz hónapos időszakban nagyságrendileg 9-10 milliárd forintot igényelhet.

Mivel a baromfiágazat szereplői normál körülmények között is jellemzően egyszámjegyű százalékos profitot termelnek, az államnak célszerű lenne támogatásokat nyújtania ahhoz, hogy a termeléslassítás és/vagy a termékfagyasztás miatti rendkívüli többletköltségeket kompenzálni lehessen - tette hozzá Bárány László. Mindehhez azonban szerinte nem lenne feltétlenül szükség addicionális forrásokra. 

A feldolgozók helyzetét elsősorban az könnyíthetné, ha lefagyasztott készleteik finanszírozásához néhány héten belül kedvezményes - kamatmentes - hiteleket vehetnének igénybe. A baromfitermelők túltartásból fakadó extrakiadásait pedig ellentételezni lehetne a 12,5 milliárd forintos, éves baromfiágazati állatjóléti támogatásból, amelynek jelentős része - várhatóan 3-4 milliárd forint - az idén megmarad, mert több millió szárnyast kötelezően le kell(ett) ölni a baromfiinfluenza hazai terjedése miatt.

El kell kerülni, hogy több hónapot csússzanak a beszállítói kifizetések
A baromfiágazat kamatmentes hitelekre és kompenzációra épülő támogatása hozzájárulna ahhoz, hogy a feldolgozóknál ne álljanak elő olyan cash flow problémák, amelyek végső soron a beszállítói kifizetések több hónapos csúszásához vezetnének - fejtette ki Fábián Tamás, a Deloitte agrár- és élelmiszeripari üzletágának vezető szakértője. A feldolgozóoldali cash flow nehézségek visszagyűrűződése miatt a termelők az állattartást előbb-utóbb abbahagynák, ez pedig a baromfiiparban nemcsak kétségbeesett állapothoz vezetne, hanem a kapacitáshiányok miatt a visszapattanást is jelentősen nehezítené. Fábián Tamás szerint a források biztosítása mellett az is fontos lenne, hogy azokat a maximális kapacitású termelés újraindításához lehessen kihelyezni, illetve felhasználni.

Bárány László szerint kiemelt nemzetgazdasági szempont, hogy a fontos exporttevékenységet végző cégek ne maradjanak beszállítók - vagyis alapanyagok - nélkül, amikor majd hirtelen megugrik az exportigény. Úgy vélte, elsősorban azokat a vállalatokat kellene "lélegeztető gépen tartani", amelyek a belföldi szükséglet kielégítése mellett néhány hónapon belül akár hagyományos exportpiacaikra is visszatérhetnének, illetve ott jó eséllyel eredményesen szerepelhetnének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?