Tényleg befellegzett a marhahúsnak? Új élelmiszerek tarolhatják le a boltokat

Tényleg befellegzett a marhahúsnak? Új élelmiszerek tarolhatják le a boltokat

agrarszektor.hu
Az élelmiszerek ára 2023 utolsó negyedévében már csökkenni fog. Erről Bárány László, a Master Good ügyvezető-tulajdonosa beszélt, aki szerint az élelmiszeriparban alkalmazkodni kell a fogyasztói elvárásokhoz, és mind a termékpalettát, mind pedig a gyártási folyamatot is zöldíteni kell. A szakember arról is beszélt, hogy a következő időszakban várhatóan egyre hangsúlyosabb lesz a húsmentes termékek fogyasztása is.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A negyedik negyedévre már deflációt, azaz az árak csökkenését várja az élelmiszeriparban a legnagyobb hazai baromfifeldolgozó, a Master Good. Bárány László, a vállalat ügyvezető-tulajdonosa szerint az infláció miatt azokban az országokban, ahova exportálnak (ez csaknem 50 külföldi célpiac) a fogyasztásban 10-15%-os visszaesés tapasztalható, emiatt relatív túltermelés alakult ki, és ez fogja kikényszeríteni az árcsökkenést - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Mint mondta, a gabonáknál ez már látható is, bár Magyarországon a kenyér árán még nem észrevehető, hiszen ezek a pékáruk a tavalyi drága búzából készültek. Az új búza szeptember környékén kerül be a gazdasági véráramba, a kukorica decemberre, ezért prognosztizálja a negyedik negyedévre az áresést. A gabona árát 80-85-90 forint között fogja beárazni a piac három hónap múlva, és ezt képezi majd le a többi termény ára - foglalta össze a szakember várakozásának hátterét.

A dolgok jelenlegi állása szerint a csirke a legfenntarthatóbb hús

Egyre többször lehet olvasni arról, hogy a bolygó védelme érdekében az emberiségnek tartózkodnia kellene a húsevéstől. Bárány László, a Master Good ügyvezető-tulajdonosa azonban árnyalta ezt a kijelentést, szerinte ugyanis a marha-, a sertés-, a hal- és a csirkehús előállítása között markáns különbségek vannak, és ez utóbbi a legkevésbé megterhelő a környezetre nézve.

Ha az élelmiszeripar egyes termékeinek ökológiai lábnyomát nézzük, fontos szem előtt tartani, hogy a környezetvédők kimutatásai gyakran az összhúsfogyasztást és az amerikai standardokat nézik, amelyekhez képest az európai gyártási folyamatok sokkal szigorúbbak, azaz sokkal fenntarthatóbban termelünk szinte mindent. De érdemes ránézni a többi szegmensre is

- hívta fel a figyelmet Bárány László. 

Nagyobb az ökológiai lábnyoma a csokoládé, a kávé előállításának, és szinte a csirkéhez hasonló mértékű a rizstermesztésnek. Azon valóban el lehet gondolkodni, hogy a nagyon magas karbonlábnyomú marhahús fogyasztását kiváltsuk-e, és az sem vitás, hogy a túlzott húsevés káros lehet az egészségre. A Master Goodnál - ami 2020 óta a Sága 100%-s tulajdonosa - vegán termékeket is fejlesztenek és forgalmaznak. Ahogy a cégveztő fogalmazott, szeretnének alternatívákat kínálni azoknak, akik húsmentes időszakokat tartanak, és húspótló fehérjeforrásokat keresnek. Bárány László szerint ezek közül néhány termék élvezeti értéke, íze a megtévesztésig hasonlít a húséhoz, miközben zöldborsófehérjéből, szójából, gombákból kivont mikroproteinekből készülnek egyéb más összetevők mellett.

A termelési folyamat már most „zöld” és később csak egyre „zöldebb” lesz

Az iparági szereplők között Magyarországon elsőként és Európában is az elsők között valósították meg a teljes körforgásos gazdálkodást. Bárány László elmondta, hogy szeretnének környezettudatos és fenntartható termelést folytatni, mivel minden gyártó figyeli a különböző trendeket, amelyek érdekelhetik a fogyasztóit, és próbál ezeknek megfelelni. A 21. századi ember sokkal környezettudatosabb fogyasztó, hiszen szemünk előtt zajlik a már eltagadhatatlan klímaváltozás. A tudatosabb vásárlók szeretnének ennek negatív hatásai ellen tenni.

A fenntartható termelésbe történő befektetésnek kiszámítható a megtérülése. Az első öles lépések után, ahogy a 100% irányába haladunk, egyre nehezebb és egyre költségesebb az utolsó, kisebb lépések megtétele. Jelen pillanatban a három éve működő napelemparkjainknak köszönhetően 17 GWh napelem-kapacitással bírunk, ezt jövő év végéig 37-re szeretnénk növeli, ezzel közel a 40%-át fogjuk zöldárammal fedezni a teljes villamosenergia-fogyasztásunknak

- mondta Bárány László.

A cégvezető beszélt arról is, hogy nagy célt tűztek ki magunk elé: szeretnének a világ első olyan baromfitenyésztő és -feldolgozó cégévé válni, amely eléri a teljes karbonsemlegességet. Most egy olyan beruházás zajlik éppen, amellyel a jövő év elejére a feldolgozóüzemben a felére fogják csökkenteni a gázfelhasználást.

Mindent is feldolgoznak

A körforgásos gazdálkodás rengeteg egymásra épülő tevékenységet jelent. A Bárány családnak nincsenek földjei, ezért számtalan tulajdonossal integrációs szerződést kötnek, gyakran a vetőmagokat, a trágyát is finanszírozzák a részükre, és akár meg is művelik a földjüket. A termelőktől felvásárolják a gabonát, ebből takarmányt készítenek. A tojást kikeltetve felnevelik a napos csirkéket, részben a szerződött termelőkkel együtt. A csirkéket feldolgozzák, majd különböző továbbfeldolgozott termékeket (húskészítmények, virslik, panírozott termékek) készítenek belőlük. A vágóüzemi melléktermékek egy része kutya- és macskaeledelek alapanyagaivá válnak, más részüket egy állatifehérje-feldolgozó üzemben nagy nyomás alatt, magas hőmérsékleten „levessé” főzik. Ezt szétbontják vízre, zsírra és fehérjére, amelyeket szintén felhasználnak, vagy továbbértékesítenek állateledel-gyártó cégeknek. Még a búzaszárat is átveszik, ebből sterilizált almot készítenek, amely állatjóléti szempontból is előnyös. A trágyát feldolgozva szerves trágyát hoznak létre, és azt visszajuttatják a termelőknek, akiktől a gabonát veszik, hogy a teljes körforgást valóban megvalósítsák. 

Nem könnyen tudtuk meggyőzni a termelőket arról, hogy a műtrágya helyett szerves trágyát használjanak, mert az ára valamivel magasabb. Ugyanakkor jóval nagyobb a hasznosulása, kevesebb elég belőle, és a talajerózió megállításához, a talaj szerkezetének javításához elengedhetetlen

- magyarázta Bárány László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03