Elkészült a felmérés: így változtatta meg a koronavírus a vásárlási szokásokat

Elkészült a felmérés: így változtatta meg a koronavírus a vásárlási szokásokat

agrarszektor.hu
A koronavírus megjelenése óta a vásárlók igyekeznek kerülni a személyek kontaktusokat, így bevásárlásaik során egyre inkább előnyben részesítik az online beszerzési formákat. A vásárlók egynegyede inkább nem megy semmilyen boltba, kizárólag online rendeli meg a szükséges termékeket, derült ki a Reacty Digital 2020. március 24-e és április 7-e között, a 18-79 éves korosztály megkérdezésével készült online kérdőíves kutatásából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az internetet használó hazai felnőtt lakosság háromnegyede családtagjának elveszése miatt aggódik, míg 64%-uk a megbetegedéstől tart. A megkérdezettek közel fele (46%) fél, hogy a járványhelyzet miatt elveszítheti munkáját, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán megjelent elemzésben.

A lakosság 25%-a igyekszik online megoldani minden bevásárlást, míg 47%-uk egyáltalán nem tervez élni ezzel a lehetőséggel. Az online élelmiszer-bevásárláson a válaszadók 20%-a egyáltalán nem gondolkodott eddig, azonban a járványhelyzetre való tekintettel inkább ezt a formát választja. Az internetet használó 18-79 éves korosztály 13%-a tervezi, hogy életében először kipróbálja a készétel rendelést, míg 31%-uk már élt korábban is ezzel a lehetőséggel.

A felmérésben részvevők 75%-a szerint biztonságos az online rendelés és szállítás manapság, bár az idősebb korosztály (60+) kissé szkeptikusabb. A külföldi webáruházakban valamivel kevésbé bíznak a válaszadók. Akik vásároltak már valaha külföldről, azoknak az 50%-a most inkább lemond erről a lehetőségről, 33%-ukat viszont nem igazán érdekli, hogy honnan érkezik rendelése. Az összes válaszadó 40%-a biztosan nem fog külföldről vásárolni mostanában, míg további 20% meggondolja ezt a lehetőséget (és valószínűleg inkább nem él vele).

Online vásárlás esetén a válaszadók 50%-a csak olyan webáruházból rendelne, ahol készpénzmentesen lehet fizetni, 33%-uk számára viszont ez a szempont lényegtelen. Az online rendelők 20%-a mindenképpen házhozszállítást fog kérni és további 27% is valószínűleg így tesz majd. A válaszadók bő 25%-a azonban, ha úgy adódik, másféle szállítási módot (is) igénybe vesz majd. A felmérés teljes kiértékelése itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?