Koronavírus: ezekkel az intézkedésekkel segítették a magyar élelmiszeripart

Koronavírus: ezekkel az intézkedésekkel segítették a magyar élelmiszeripart

agrarszektor.hu
A járvány okozta értékesítési nehézségek idején a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nem maradt tétlen és több vonalon is próbálta segíteni a termelőket, élelmiszer-előállítókat. Az egyik ilyen volt a piaci lehetőségek bővítése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Noha a pandémia idején a piacok nyitva tarthattak, mégis számos településen a bezárás mellett döntöttek. Ez annál is nagyobb problémát jelentett, mivel a HoReCa-szektor, azaz a szállodák, éttermek, kávézók, illetve az oktatási intézmények bezárása, a rendezvények elmaradása már eleve komoly piacvesztést jelentett az élelmiszer-termelők és -előállítók számára, és ezzel fokozódott az értékesítési lehetőségeik elvesztése, olvasható a NAK oldalán.

A járvány idején a kamara által nyújtott segítség egyik formája a NAK online Piactér kialakítása volt, amelynek célja, hogy közvetlenül összekapcsolja az élelmiszer-előállítókat, -termelőket a kereskedelmi/felvásárlói oldallal. Az április 20-ai indulás óta az online térbe május közepéig 172 élelmiszer-előállító jelentkezett, így különböző szűrési feltételek szerint több mint 1100 termék közül válogathat a felületre kereskedőként regisztrált, jelenleg 54 kereskedő/felvásárló. Az előállítók és a kereskedők is csak regisztrációt követően tudnak a felületen megjelenni, és a kapcsolatot a kereskedői oldal kezdeményezheti, amennyiben az adott előállító által meghirdetett termék iránt érdeklődik. A termékek majdnem harmada alapvető élelmiszer, ezen belül a lekvárok, a reformtermékek vannak nagyobb számban, de az italok, alkoholok, illetve a tejtermékek száma is meghatározó. Kereskedői oldalról a legnagyobbak szinte mindegyike regisztrált a felületen, így az Auchan, a CBA, a Coop, a Lidl, a Penny Market, a SPAR és a Tesco is jelen van.

A segítség másik formája a NAK-nál több éve működő, a fogyasztói oldal számára is elérhető piackereső felület. A NAK megyei kollégái által heti rendszerességgel aktualizált adatbázis alapján működő kereső naprakész tájékoztatást nyújt - többek között - a nyitva tartó piacokról. A piacok nyilvántartása ugyan nem a kamarához tartozik, ugyanakkor az online keresőfelületen meglévő adatok szerint jelenleg 699 piac üzemel az országban, ezek közül 423 a hagyományos és 276 a termelői piac. Egy tájékoztató összeállításával a kamara hetek óta folyamatosan kérte a piacokat üzemeltető önkormányzatokat, vállalkozásokat, hogy ne zárják be piacaikat, illetve amely helyhatóság megtette, az nyissa ki újra. Azok ugyanis a szabályok betartásával az áruházaknál is biztonságosabbak, illetve a helyi termelők, vállalkozások fennmaradását is segítik. A kamara ezért kérte az önkormányzatokat, piacüzemeltetőket a korlátozások, be zárások feloldására, arra, hogy segítsék a településük, térségük termelőit, élelmiszer-előállítóit, virágkertészeit!

A piacnyitásokhoz kapcsolódó tájékoztatás és a piacüzemeltetők megkeresése meghozta gyümölcsét, hiszen míg a pandémia elején az ország piacainak több mint 66%-a volt zárva, május végére a hagyományos piacok 90%-a, a helyi termelői piacoknak pedig a 75%-a tartott nyitva. Tolna és Békés megyében például szinte az összes piac kinyitott, de például Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a nyitva tartó piacok aránya még mindig alacsonyabb a zárva tartókénál. A piacok nyitvatartásáról az érdeklődők a NAK honlapján tájékozódhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?