Átrendeződött a nemzetközi marhahúspiac: ezek az aktuális trendek

Átrendeződött a nemzetközi marhahúspiac: ezek az aktuális trendek

agrarszektor.hu
Kína továbbra is a legnagyobb marhahús-vásárló a világon, az ázsiai ország várhatóan 2,2 millió tonna marhahúst importál 2020-ban. A piac átrendeződését az is segítette, hogy a koronavírus-krízis erősen befolyásolja az ausztrál vöröshúsok kivitelét, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2019-ben Kína 11%-kal növelte marhahús-fogyasztását, ezzel elérte a 8,33 millió tonnát, míg az egy főre jutó fogyasztás a 2016. évi 4,88 kilogrammról 5,95 kilogrammra nőtt 2019-ben, olvasható a NAK oldalán. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a marhahústermelés tavaly 4%-kal nőtt, teljes mennyisége elérte a 6,67 millió tonna, így 1,66 millió tonna teret hagy a marhahús behozatalának. Ez a marhahús behozatalának 60%-os növekedését jelenti 2018-hoz képest és a tendencia várhatóan folytatódik ebben az évben is, mivel a sertéshús hiánya a kínai piacon az afrikai sertéspestis-válság miatt arra készteti a fogyasztókat, hogy alternatív, helyettesítő termékeket keressenek a sertéshúsra.

Az elemzők 2020-ra 2,2 millió tonnás marhahús-behozatalt várnak a kínai piac keresletének fedezésére. A koronavírus kitörése, a piac lezárásakor Kína januárban és februárban 300 ezer tonna marhahúst importált. A Covid-19 válság idején a kínai fogyasztók 79%-a növelte az otthon főzést, míg csak 4%-uk jelentette a házi készítésű ételek csökkenését. A gazdag kínai fogyasztók 32%-a számolt be a marhahús-fogyasztás növekedéséről és csak 5%-uk csökkentette a fogyasztását.

A fogyasztói szokások megváltozása a marhahús-exportőrök számára lehetőséget biztosíthat a kínai piacra való belépésre. Az év első két hónapjában Kínában a kisebb beszállító országokból származó marhahús-behozatal teljes mennyisége 11 457 tonna volt, amely 82%-kal haladja meg az előző év azonos időszakában bejelentett mennyiséget. Így Írországot és az Egyesült Államokat - mindkét ország több mint 1500 tonna marhahúst szállított - Ukrajna, Kazahsztán, Bolívia, Panama, Namíbia és Magyarország követi.

A piac átrendeződését az is segítette, hogy a koronavírus-krízis - az aszály következtében kialakult drasztikus állatlétszám csökkenés mellett - erősen befolyásolja az ausztrál vöröshúsok kivitelét. A Meat and Livestock Australia (MLA) súlyos zavarokról számolt be szinte minden exportpiacon, például a légi árufuvarozást korlátozó rendelkezések, a járatok törlése, a kikötőkben tartott, a globális forgalomba nem visszatért hűtött konténerek hiánya, valamint a munkaerőhiány és lassú vámkezelés következtében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?