Vége! Nem vizsgálódik tovább a GVH a Master Good és a SáGa Foods fúziójának ügyében

Vége! Nem vizsgálódik tovább a GVH a Master Good és a SáGa Foods fúziójának ügyében

MTI
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata szerint a felek nem a releváns piaci adatokat osztották meg a sajtóval a Master Good és a SáGa Foods összefonódásáról, ezért a hatóság megszüntette az ügyben indított hivatali eljárást

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A GVH kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézi, a hatóság 2019 decemberében hagyta jóvá, hogy a Master Good Termelő és Kereskedelmi Kft. megszerezze a SáGa Foods Élelmiszeripari Zrt. részvényeinek 100 százalékát. A közlemény szerint a jóváhagyást követően a sajtóban napvilágot látott, felektől származó piaci információk nem egyeztek az összefonódás-bejelentéskor a hatósággal közölt adatokkal, ezért a GVH 2020 januárjában hivatalból eljárást indított. A versenyhivatal közölte, a vizsgálat tisztázta, hogy a médiában megjelent adatok a fúzió szempontjából nem relevánsak, ezért a hatóság megszüntette az eljárást.

A GVH részletezi, hogy a Master Good 2020. január 13-án az MTI-nek eljuttatott sajtóközleményében foglaltak szerint a cégcsoport a magyarországi csirketermelés- és feldolgozás több mint 40 százalékát adja, továbbá a sajtóközlemény a SáGa Foods Zrt.-re Magyarország piacvezető feldolgozott baromfitermékeket gyártó vállalataként utalt. Az adatok nem egyeztek az összefonódás-bejelentés során a GVH-val közölt adatokkal.

Az ellentmondások tisztázására indított versenyfelügyeleti eljárás során a GVH megállapította, hogy sajtóközleményben megjelölt 40 százalékos piaci részesedésre vonatkozó adat az exportra kerülő, a magyar piacra nem jutó termékmennyiséget is magába foglalta. Így a közlemény nem a magyar piaci realitást tükrözte. A SáGa piaci szerepével kapcsolatban az eljárásban feltártak egyértelműsítették, hogy a cég a releváns piaci értelemben valójában nem tekinthető piacvezetőnek - írja a GVH közleményében. 

A versenyhivatal szerint a Master Good piaci részesedésére, illetve a SáGa piacvezető szerepére vonatkozó, nyilvánosság felé közölt állítások nem tükrözték a piaci realitásokat, ugyanakkor ennek értékelésére a hatóság eljárásában nem volt mód. A versenyhivatal ezért megszüntette az eljárást - közölte a hatóság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?