Még mindig magas a tojás ára - Így marad?

Még mindig magas a tojás ára - Így marad?

Agrárszektor
Hazánkban és az EU-ban is szépen helyreálltak a tojásárak. Örülhetnek a profitnak a termelők, de már föléjük magasodik az újabb madárinfluenza-járvány árnyéka, és hamarosan ők is megérzik a koronavírus hatását. Növekvő piaci kockázatok mellett fordulunk rá a húsvéti hajrára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió tojástermékimportja 17 százalékkal csaknem 24 ezer tonnára csökkent 2019-ben a 2018. évihez viszonyítva. Az import döntő része (52 százalék) Ukrajnából érkezett, összesen 12 ezer tonna, ami 10 százalékkal volt kevesebb, mint a 2018-ban beszállított mennyiség. A közösség tojástermékexportja 11 százalékkal 341 ezer tonnára nőtt 2019-ben az előző évihez képest. Japánba 25 százalékkal emelkedett a kivitel.

Az alábbi ábra érzékelteti, hogyan változik az EU tojástermelése. Bár a növekedés folyamatos, a fogyasztás is emelkedik, így az önellátottsági szint évek óta stagnál. Érdekes, hogy a 2016/17-ben végigsöprő madárinfluenza-járványnak nincs érdemi hatása a trendekre, a tojás árát mégis alaposan megráncigálta: 20-30 százalékot ugrált a rákövetkező másfél évben.

Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 136 euró/100 kilogramm volt 2020 első nyolc hetében, ami 4,2 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakának átlagárához képest. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 6,5 százalékkal 27 forint/darabra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban. Ezen belül az L-es tálcás tojásé 10,6 százalékkal (27 forint/darab) nőtt.

A takarmányköltség eközben nem változott és a működés egyéb elemeiben sem volt lényeges elmozdulás. A 2016/17-es madárinfluenza-járvány után a termelés és a tojásárakmár tavaly visszatértek a megszokott kerékvágásba. A mostani magas induló szint arra utalhat, hogy több nyugtalanító esemény is van a világban. Kínában a 2018 derekán kitört afrikai sertéspestis általános árnövelő hatása csak 2019 tavaszára érte el Európát, megdrágítva minden állati fehérjét. A tojás árát viszont kevéssé befolyásolta, nagyobb hatása volt rá az Európa nyugati felét 2018-ban sújtó aszálynak, ami a 2019. évi takarmányköltségeket (főként Nyugat-Európában) megemelte.

EZ IS ÉRDEKELHET

2020 tulajdonképpen már békés kiegyensúlyozottságban indulhatna, szép profitot ígérve a termelőnek, ha nem árnyékolná be az optimizmust egy újabb madárinfluenza-járvány réme. Mindemellett a koronavírus hatásai is érződnek már: kevesebb vitamin, gyógyszer és ásványi anyag jut el a kínai gyártóktól Európába, érződik a hiány, kezdődik az áremelkedés. Emellett a vírus általános gazdaságfékező hatását is érdemes kockázati elemként észbe vésni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?