Brutálisan elszabadulhatnak az árak idén: ennyibe kerülhet a tojás itthon

Brutálisan elszabadulhatnak az árak idén: ennyibe kerülhet a tojás itthon

agrarszektor.hu
További élelmiszer-drágulás várható Magyarországon a következő hónapokban. Különösen a tojás ára emelkedhet, ami akár a 70-80 forint/darabos árszintet is elérheti. Az RTL Híradó által megkérdezett agrárközgazdász szerint félő, hogy idén már nem várható semmiféle visszarendeződés az élelmiszerek árát illetően, a további drágulások azonban nagyon is elképzelhetőek. A Világbank előrejelzése szerint globálisan a 23 százalékot is megközelítheti idén az élelmiszerek árának emelkedése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország mára szinte teljesen, mintegy 90%-ban önellátó tojásból, azonban a termelők egyre többet kérnek a termékükért - hangzott el az RTL Híradóban. Az áremelkedés hátterében több ok is meghúzódik, így például a déli megyékben ismét megjelent madárinfluenza-járvány, a takarmányok árának elszállása, valamint az energia és a munkaerő megdrágulása. Ebből kifolyólag viszont a magyar termelők jó része önköltségi szint közelében, vagy az alatt működik.

A takarmányok már közel kétszer annyiba kerülnek, mint egy éve, és a háború miatti bizonytalanság is felfelé hajtja az árakat. Emiatt a tojás bolti ára 10%-kal is tovább emelkedhet a következő hónapokban.

A legolcsóbb tojások se lesznek 55-60 forintnál alacsonyabb árszinten, inkább a 70-80 forint/darabos tojásárszint lesz jellemző, ami valóban meghökkentő emelkedés

- mondta Raskó György agrárközgazdász.

Az agrárközgazdász szerint idén már nem lesz olcsóbb a hús és a kenyér, de a tejtermékekért sem kérnek majd kevesebbet idén. A szakember úgy látja, a következő hónapokban folytatódni fog a drágulás.

2022-ben biztos, hogy nem lesz visszarendeződés semmilyen alapvető élelmiszerár esetében

- jelentette ki Raskó György

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?