Már nem fér be több hús és gyümölcs a kínai kikötőkbe

Már nem fér be több hús és gyümölcs a kínai kikötőkbe

agrarszektor.hu
Tavaly decemberben nagyon ment a biznisz: Kína szinte mindent felvásárolt. A konténerek csak halmozódtak a kikötőkben, de úgy tűnt, ezzel nem lesz semmi baj, fokozatosan értékesítésre kerülhet az áru az országban. Ám ekkor jött a koronavírus, és leállt az élet Kínában. A megrendelt konténerek meg csak jöttek...

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hosszúra nyúlt holdújévi szünetet követően Chile abban reménykedett, hogy újjáélednek a kínai kikötők, és megindulhat a gyümölcsexport az ázsiai országba. A gyümölcsexportőrök egyesületének elnöke (ASOEX), Ronald Bown Fernandez szerint a szektor képviselői idén mintegy 100 millió dollártól eshetnek el - írja a fruchtnews.com. Tiencsin és Sanghaj kikötőiben ugyanis nagy a zsúfoltság. A konténerek nem a vámolás vagy rakodás lassúsága miatt nem jutnak tovább, hanem azért, mert az utóbbi hetekben leállt Kínában a belső fuvarozás, és óriási mennyiségű konténer halmozódott fel a kikötőkben, melyekben elsősorban fagyasztott hús van.

EZ IS ÉRDEKELHET

"Aggódunk a február 15. és március 15. között Kínába érkező gyümölcsök miatt. 1655 konténerről van szó, ebből 872 szilvát tartalmaz, 387 nektarint, 173 cseresznyét, 134 csemegeszőlőt, 59 áfonyát és 30 avokádót" - mondja Bown, aki szerint igyekezni kell alternatív célpiacokat keresni az ázsiai térségben, de legalább a megszokott kikötők helyett másokat választani Kínában. Az exporthoz szükséges dokumentumokat ennek megfelelően gyorsan módosítja a hatóság, és a növény-egészségügyi igazolásokból is elegendő egy másolatot felmutatni.

A chileiek az idén edddig nem csak jóval kevesebb cseresznyét tudtak eladni, de a vártnál alacsonyabb áron is.  Tavaly az utolsó negyedévben a chilei cseresznye még 90 százalékban uralta a kínai piacot, csak október és december között 210 ezer tonnányi áru érkezett ide, míg 2018-ban egész évben 186 ezer tonna. Vagyis egy óriási expanziót követően kell most csalódniuk a kereskedőknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?