Itt vannak a téli élelmiszerrazzia első eredményei: rengeteg a szabálytalanság

agrarszektor.hu
December 15-én zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza. Az országos akció első felében több mint 1800 előállító- és forgalmazó helyet ellenőriztek a szakemberek, figyelmeztetést és bírságot egyaránt 69 alkalommal szabtak ki, utóbbit összesen 5,6 millió Ft értékben. A megvizsgált élelmiszer tételek közül 1,6 tonnányi, kb. 2 millió Ft értékű terméket kellett kivonni a forgalomból. A szezonális ellenőrzés-sorozat az év végéig folytatódik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

December 1-jétől 15-ig tartott a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ellenőrzéseket országszerte a Nébih és a járási kormányhivatalok szakemberei végzik az élelmiszerlánc minden fontos területén. Az akció célja, hogy ismeretlen eredetű, nem biztonságos, vagy nem megfelelő minőségű élelmiszer az ünnepek alatt se kerülhessen a lakosság asztalára.

A szezonális ellenőrzés első időszakában az ellenőrök 1827 létesítményt (263 előállítót, 1055 forgalmazót és 509 vendéglátóhelyet) vizsgáltak. A szakemberek 69 alkalommal figyelmeztetést, szintén 69 esetben bírságot szabtak ki, utóbbit összesen 5,6 millió Ft értékben. Tevékenység korlátozására 29 alkalommal került sor.

A "termékek oldaláról" az első időszakban összesen 9857 hazai és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek, amelynek 3%-át (295 tétel) kellett kivonni a forgalomból, országosan 1,6 tonna mennyiségben. Az intézkedésekre elsősorban a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta, ismeretlen eredet, valamint jelölési hiba miatt került sor. Fogyasztásra alkalmatlannak azonban mindössze 2 tétel bizonyult.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?