JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Sokan felháborodtak Raskó György álláspontján, amely egy hete jelent meg. Az agrárvállalkozó szerint az idei gabonatermés ötöde fuzáriummal fertőzött lehet Magyarországon, és habár megfelelő vizsgálatokkal ki lehet szűrni a szennyezést, ezek a mérések nagyon drágák, így sokan inkább ügyeskednek. Ennek az lehet a következménye, hogy az üzletekbe is bekerül a szennyezett alapanyagot tartalmazó termék - állította Raskó. Bidló Gábor, terménypiaci elemző az agrárszektor.hu kérdésére elmondta, hogy a gyakorlatban a kenyérsütéshez használt liszt toxintartalma nem éri el az engedélyezett szint ötödét sem. Ha valaki kizárólag fuzáriummal fertőzött terményből készült termékeket fogyasztana - aminek elhanyagolható az esélye -, akkor sem lenne probléma, hiszen a DON-toxin nem halmozódik fel a szervezetben, hanem gyorsan kiürül onnan.
Az idei gabonatermés minőségéről, és a minőségvizsgálatok áráról Párkányi Gábor adott tájékoztatást portálunknak. Elmondta, hogy az SGS Hungária Kft. az idei szezonban már több ezer búzamintát vizsgált DON-toxinra. A felmérés nem teljesen reprezentatív, azonban a laboratóriumi analízisek alapján a búza több, mint 50 százaléka malmi minőségű DON toxin tekintetében. Ugyanakkor, ha a szórásképet nézzük, akkor a mérések körülbelül 20 százaléka az étkezési határérték felett van DON toxin tekintetében, tehát meg lehet erősíteni azt a tényt, hogy idén a búzák ötöde valóban nem alkalmas emberi fogyasztásra - tette hozzá. A fertőzöttség országos eloszlása nem egyenletes, a dél-keleti országrészeben ugyanis magasabb értékeket mértünk, ami többek között a májusi időjárásnak, vagyis a sok esőnek köszönhető.
A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos a gabona jó állapotának megőrzése! Jelenleg sok helyen még raktárban pihen a búza, de nem szabad magára hagyni a garmadákat. Jövő héttől érkezik a lehűlés, ami azt jelenti, hogy a párakicsapódás miatt figyelni kell a tételekre, mert könnyen megemelkedhet a páratartalom, ami a gombák életfolyamatainak kedvez. A fuzárium gombák anyagcseréje pedig tovább emelheti a toxinszintet - emelte ki.