Húzóágazatunkban pörög az eladás, az árak viszont lajhártempóban kúsznak

Agrárszektor
A 2017. évi madárinfluenza-járvány után gyorsan meglódult a termelés, ami átmenetileg felesleget termelt a piacon. Úgy tűnik, az ázsiai sertéspestis hatása csak a következő félév számaiban fog megmutatkozni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAIK AKI adatai szerint az idei év első 7 hónapjában 10 százalékkal több baromfihúst importáltunk, mint tavaly, eközben a kivitelünk csak 6 százalékkal emelkedett. A szaldónk tehát romlott, és nem csak mennyiségi oldalról. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a vg.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy értékben ennél is nagyobb veszteséget szenvedtünk el, az idei év eddig 9 százalékkal kevesebb bevételt hozott, a külkereskedelmi aktívumunk pedig 10 százalékkal romlott 2018-hoz képest.

A jelenség oka az, hogy a 2016-2017-es madárinfluenza-járvány nagy károkat okozott a baromfitermelésben, emiatt 2018-ban magas árak alakultak ki, ami növelte a termelési kedvet, ám visszavetette a fogyasztást. A bővülő kínálat és a visszaeső kereslet hatására 2018 őszétől elindultak lefelé az árak, az idén pedig már jókora készletek halmozódtak fel.

Érdekes jelenség, hogy a 2018 nyarán Ázsiában kibontakozó sertéspestisjárvány csak nagyon lassan érezteti a hatását a világpiacon. Mint ahogy azt korábban az agrárszketor.hu már megírta, a kínai kormányzat több mint fél éven át kitartott a raktározott húskészletekkel, emiatt a sertéspiacon is csak idén tavasszal lódultak meg az árak. A baromfi a sertés helyettesítő terméke, így várhatóan a következő félévi adatokban már meg fog jelenni a számokban a húsok iránti általános keresletnövekedés hatása. Az áremelkedés mértéke azonban jóval kisebb lesz, mint a sertéspiacon, hiszen egy rendkívül gyorsan felfuttatható termelőszektorról van szó. Kína egyetlen év alatt képes volt 18 százalékkal (!) bővíteni a baromfi-előállítást.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hazai csirkehústermelők már most sincsenek rossz helyzetben. A csirkeápok ára idén csak 2-3 százalékot emelkedett, az átvett madarakért pedig tartósan 4-5 százalékkal fizetnek többet a felvásárlók, mint tavaly.

Az agrárszektor.hu úgy véli, pillanatnyilag nincs mitől félteni a baromfitermelőket. Igaz azonban az is, hogy- amint a vg.hu is írja - Brazíliából nagy mennyiségben érkezik a mellfilé, és Ukrajna is nagy tételben teríti ezt az Európában kedvelt terméket. Az Ukrajnából érkező importot az unió a vámmentesen behozható árukategóriák pontosításával fékezte, a Dél-Amerikával kötendő Mercosur-megállapodás azonban továbbra is Damoklész kardjaként lebeg az európai baromfiszektor felett.

EZ IS ÉRDEKELHET

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?