Ilyen élelmiszerárakkal búcsúzott a nyár: vannak meglepetések

agrarszektor.hu
Mérséklődtek a globális élelmiszerárak augusztusban az alapvető gabonafélék és a cukor árának zuhanása miatt - adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközi kereskedelemben forgó legfontosabb termények havi árváltozását követi nyomon, 1,1%-kal csökkent július óta, amivel pontosan 1,1%-kal van magasabban a tavaly augusztusi értékénél. A gabonafélék 6,4%-os árcsökkenése hozta a legjelentősebb változást az elmúlt hónapban. A kukorica jegyzési szintje a vártnál sokkal alacsonyabb lett a meglepetésszerűen jó terméseredmény után az Amerikai Egyesült Államokban, a világ legnagyobb kukorica-előállító és exportőr országában. A bőséges kínálat nyomás alatt tartotta a búza árát is, miközben a rizs inkább drágult szezonális faktorok és a thaiföldi időjárás a vetésre gyakorolt hatása körüli aggodalmak okán.

A cukor 4%-kal lett olcsóbb a nemzetközi piacokon a brazil valuta gyengülése és India és Mexikó bőséges exportkészletei miatt. Ezzel szemben a növényi olajok árindexe majd 6%-kal 11 havi csúcsára emelkedett, a pálmaolaj iránti nemzetközi kereslet élénkülése és a kedvezőtlen indonéziai időjárás okán. A szójaolaj szintén drágult.

A húsfélék átlagára 0,5%-ot erősödött, ami azt jelenti, hogy januárhoz képest 12,3%-kal kell többet fizetni értük. Különösen a sertéshús ára növekedett az afrikai sertéspestis generálta kínai keresletugrás miatt. Az elmúlt két hónap trendjét megfordítva a tejtermékek ára a sajt és a sovány illletve teljes tejpor drágulásával emelkedni kezdett (+0,5%).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?