JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Az Egyesült Államok középnyugati régiójának egyik étterme génszerkesztett szójababból készült olajat használ szószokhoz, dresszingekhez és sütéshez. A hírt a minnesotai gyártó, a Calyxt jelentette be, az étterem nevét és a pontos helyszínt viszont nem közölték. Kereskedelmi forgalomban, éttermi étkezéshez most használnak először génszerkesztett alapanyagból származó terméket.
A Calyxt bizakodik, hogy a bejelentés hatására az élelmiszeripar érdeklődni fog a transz-, azaz telítetlen zsírsavakat nem tartalmazó, és a többi szójaolajnál tovább elálló termék iránt. A pozitív változást két gén deaktiválásával érték el. Kutatások alapján a magas transz-zsírsavakat tartalmazó étrend összefügg szívbetegségekkel, a cukorbetegséggel, az elhízással. A cég ezért bízik benne, hogy az egyértelmű élettani előnyökkel járó termék fogyasztását másképp ítéli meg a társadalom, mint a genetikailag módosított organizmusokét (GMO).
Az amerikai Nemzeti Organikus Szabványbizottság egyiket sem minősíti organikusnak, az Európai Unió pedig mindkettőt elítéli. A GMO lényege, hogy az egyik organizmusból az óhajtott géneket egy másikhoz adják. Például a növényvédő szereknek ellenálló GM-szójabab egy baktérium DNS-ét tartalmazza. Génszerkesztésnél csak az adott faj génjeit aktiválják vagy hatástalanítják. Mutáció kiváltásával sem avatkoznak már be a "természet rendjébe".
- nyilatkozta Manoj Sahoo, a Calyxt egyik vezetője. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma március elején jelentette be, hogy több génszerkesztett növény esetében nincs szükség további ellenőrzésekre, felügyeletre. A határozat értelmében a Calyxt szójaolaja az amerikai piacra elsőként kerülő génszerkesztett élelmiszer. Más növényekkel - nem barnuló gombákkal, több rostot tartalmazó búzával, ízesebb paradicsommal - szintén kísérleteznek.