Bor: tavaly rengeteg jutott exportra - Kétharmada folyóborként

agrarszektor.hu
Bőven aktív a külkereskedelmi egyenlegünk borból, de az áruszerkezeten még van mit javítani. Amit kiviszünk, az döntően folyóbor, amit behozunk, az értékes palackos. A termésmennyiség hullámzó. A tavalyi év bőséges szüretet hozott nyomott átvételi árakkal.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A belföldön termelt és belföldön értékesített, földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok feldolgozói értékesítési ára 15,8 ezer forint volt hektoliterenként 2019 januárjában. A vörös- és rozéborok közül a földrajzi jelzés nélkülieket hektoliterenként 21,4 ezer forintért, a földrajzi jelzéssel ellátottakat 26,1 ezer forint/hektoliter áron értékesítették ugyanekkor. Az eredetmegjelöléssel rendelkező vörös- és rozéborok közül az egri borokat 41 ezer forint/hektoliter, a villányi borokat 69,6 ezer forint/hektoliter átlagáron értékesítették 2019 januárjában.


A KSH adatai szerint Magyarország borkülkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) pozitív volt 2018. január-november között: mennyiségben mintegy 88 százalékkal, értékben pedig csaknem 44 százalékkal emelkedett

az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A borexport mennyiségben 46 százalékkal 816,4 ezer hektoliterre bővült, értékben 30 százalékkal 24,3 milliárd forintra emelkedett. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (66 százalék) a lédig borok tették ki. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitel csaknem 82 százalékát tették ki a vizsgált időszakban. Magyarország borimportja 68 százalékkal 47,5 ezer hektoliterre csökkent 2018 első tizenegy hónapjában. Az import 94 százaléka palackos, a többi lédig kiszerelésű volt.

Vagyis bár nagy mennyiséget exportálunk, ez javarészt folyóbort jelent, míg befelé szinte csak az értékes, palackos nedűt hozzuk - igaz, csekély mennyiségben.

Magyarország pezsgőexportja az egy évvel korábbinál 30 százalékkal volt kevesebb (72,3 ezer hektoliter) a 2018. január-november közötti időszakban, az ebből származó bevétel 12 százalékkal csökkent. A pezsgőimport 24,6 ezer hektolitert tett ki a vizsgált időszakban, 6 százalékkal csökkent, míg értéke 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?