Meglepően korán érkezik a piacokra a magyar szamóca

agrarszektor.hu
Már e hétvégén megjelenik kisebb mennyiségben a magyar szabadföldi szamóca a piacokon, a szokatlanul nagy meleg hatására ugyanis felgyorsult a gyümölcsök érése. A gyümölcs jelenleg javarészt görög és spanyol importként kapható, de az utóbbi hetekben már a magyar üvegházi, fóliás szamóca is megvásárolható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A rekord meleg áprilisi tavasz felgyorsította a növények növekedését, ennek következtében idén kevésbé lesz érezhető a különbség a fóliás, valamint a szabadföldi szamóca betakarítási ideje között - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező importtól. A magyar áru ugyanis állagra nem olyan kemény, és a csészelevelei is frissebbek. A hosszú szállíthatóságra nemesített importfajtáknál bizonyos érzékszervi tulajdonságok (illat, íz, aroma) eltűnnek vagy gyengülnek a nemesítés során, ráadásul a szedési idő meghatározásánál sem az érettség a döntő, hanem a szállításra alkalmasság. 

Mi a különbség az eper és a szamóca között?
A köznyelvben "epernek" nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca eltérő rendszertani egységbe is tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába.

A legnagyobb hazai termőterületek Bács-Kiskun és Pest megyében találhatók, és a magyar szabadföldi szamóca jellemzően május közepétől kerül ki a piacok, üzletek pultjaira. Az úgynevezett hajtatott növényházi, fóliás hazai szamócával pedig már egy hónappal korábban is lehetett találkozni a piacokon. A termelési adatok szerint a magyarországi szamócatermelés területe mintegy 800 hektáros, amin évente - az időjárási viszonyok miatt változóan - 8-10 ezer tonna áru terem. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliasátras hajtatás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?