Vigyázni kell, mert fenyeget a szalmonella

agrarszektor.hu
Növekedett a szalmonellás humánmegbetegedések száma az Európai Unióban (EU) a legfrissebb - 2016-ból származó - adatok szerint. Ezzel megállt a korábbi, kilenc éve tartó csökkenési tendencia. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) információi szerint Magyarországon több mint 680 szalmonellás fertőzést jelentettek 2016-ban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Három százalékkal nőtt 2014-2016 között az EU-ban a Salmonella Enteritidis okozta humánmegbetegedések száma az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közös jelentése szerint. A tojótyúkoknál a megbetegedések előfordulása ugyanezen időtartam alatt 0,7 százalékról 1,21 százalékra nőtt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumaiból származó információk alapján Magyarországon 2016-ben összesen 681, élelmiszer-eredetű szalmonellás emberi megbetegedést jelentettek.

Ebből 76 esetben volt szükség kórházi ellátásra. Az esetek nagy részében tojástermékekkel voltak összefüggésben a megbetegedések. Tavalyelőtt tíz, tojásfogyasztáshoz köthető élelmiszer-eredetű közegészségügyi esemény történt Magyarországon . E szalmonella-megbetegedések 383 főt érintettek, közülük 50-en szorultak kórházi ellátásra.

A jelentésben szereplő európai országokban 2016-ban 4786, élelmiszer-eredetű szalmonellózis-járványkitörésben 94 530 megbetegedését regisztráltak. Az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma ugyan nem tér el jelentősen a 2010 és 2016 közötti esetszámok éves átlagától, ám enyhe növekedést mutat az előző évi 4362-höz képest. A leginkább elterjedt Salmonella-típus, a Salmonella Enteritidis a szalmonellózisok 59 százalékáért felel. E megbetegedéseket legtöbbször tojás, tojástermékek, illetve baromfihús fogyasztásával hozták összefüggésbe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?