A borászok több mint fele választotta a kisüzemi bortermelést

agrarszektor.hu
Idén a borászok 56 százaléka választotta a kisüzemi termelői státuszt az egyszerűsített adóraktári kategória helyett. Az átlépéssel a termelők választhatják az új egyszerűsített kisüzemi bortermelői regisztert az eddig használt többszáz oldalas pincekönyv helyett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idén márciusig kellett eldönteniük a borászoknak, milyen formában folytatják tevékenységüket, és 56 százalékuk választotta a kisüzemi termelői státuszt - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Az új jövedéki törvényhez kapcsolódóan kellett nyilatkozniuk a borászoknak. A termelőknek minden évben lehetőségük van átlépni az egyszerűsített adóraktári kategóriából a kisüzemi bortermelői kategóriába. Az átlépéssel a termelők választhatnak az eddigi pincekönyves rendszer és az új, egyszerűsített adminisztrációjú kisüzemi regiszter között

A bevezetett kisüzemi bortermelői regiszter egyszerűsítéseket tartalmaz az eddig vezetett többszáz oldalas pincekönyvhöz képest. A regiszter csak három részből áll, és nem kell a kitöltéséhez tanácsadókat felkérni, mint eddig, nem bonyolultabb egy postai utalvány kitöltésénél - tájékoztatott Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.

Az idén a magyar borászok jó termésre és kiváló minőségű borra számítanak annak ellenére, hogy az időjárást a szélsőségek jellemezték. Csak jégkárból 70 ezer hektárról érkezett bejelentés. Eddig körülbelül 22 ezer hektár szüretelését jelentették be idén, ami a termőterület 40 százaléka. Az előzetes becslések szerint az Európai Unióban 20 millió literrel is kevesebb bor készülhet, ami az elmúlt 10 év legalacsonyabb átlaga - közölte az államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?