A közelmúlt legbrutálisabb aszálya tombol Észak-Koreában

agrarszektor.hu
Évek óta nem látott aszály pusztítja a gabonákat Észak-Koreában, és a régóta tartó szárazság miatt veszélybe került az élelmiszerbiztonság is. Azonnali intézkedésekre lenne szükség, hogy a lakosság élelmiszerellátása megoldódjon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Komoly károkat szenvedett a növénytermesztés (rizs, kukorica, burgonya és szója) a hosszú ideje tartó szárazság miatt a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban. Áprilistól júniusig hiába várták az esőt az országban, megakasztva a mezőgazdasági munkálatokat és visszavetve a 2017-es évi termést. A lakosság nagy részének élelmiszerellátása veszélyben van - derül ki a FAO és az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának legfrissebb közös felméréséből.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

Az időszakos esőzések nem érték el még a hat évvel ezelőtti szintet sem, amikor a gabonatermelés soha nem látott mélységbe, 2 millió tonnára esett, megnehezítve a lakosság nagy részének élelmezését. Kulcsfontosságú, hogy a gazdák megfelelő és azonnali mezőgazdasági segítséghez jussanak, például öntöző vagy egyéb eszközök formájában

- mondta Vincent Martin, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) Kínába és Észak-Koreába delegált képviselője.

A júniusban aratott búza, árpa és burgonya is megsínylette az átlag alatti csapadékot. A FAO becslése szerint több mint 30 százalékkal, 450 000 tonnáról 310 000 tonnára esett vissza a termés. Bár ezek a korai termények a teljes haszonnövénytermelés csupán 10 százalékát adják, a májustól szeptemberig tartó szűkös időszakban fontos élelmiszerforrásnak számítanak.

A július eleji esőzés hozott egy kis megkönnyebbülést, de a mezőgazdasági munkák szempontjából már későn jött. A csapadékhiány valószínűleg érezhető lesz a legfontosabb gabonatermelő területeken is, ahonnan a gabonatermelés kétharmada származik. A termelés csökkenésével rosszabbodhat az élelmezésbiztonság a 2017-18-as időszakban, növelve az exportigényt.

A jelentés az öntözési rendszerek azonnal újraélesztését és fejlesztését javasolja, amivel növelni lehet a hatékonyságot és a víz elérhetőségét.

Nagyobb mennyiségű élelmiszerimportra lesz szükség kereskedelem vagy adomány révén a következő három hónapban, amikor az ínséges időszak eléri mélypontját, hogy a leginkább rászorulók, a gyermekek és idősek ne szűkölködjenek. A FAO hosszú távú megoldásként a szárazságtűrő növények használatát javasolja, továbbá a termelők, családok bevételi forrásának szélesítését, hogy ellenállóbbak legyenek a természeti katasztrófák és a klímaváltozás hatásaira.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?