Alkoholt mutattak ki kaukázusi kefírekben

MTI
Kimutathatósági határ feletti etil-alkohol értéket mért kaukázusi kefirekben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vizsgált termékek nagy részénél a tejsavbaktériumok száma kisebb volt az előírtnál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ellenőrzött 18 különböző márkanevű termékből 17-et magyar üzemekben 8 előállító gyártott, egyet pedig más uniós tagállamban készítettek - derül ki a Nébih közleményéből. A hivatal szakemberei ellenőrizték a termékek fehérje- és zsírtartalmát, továbbá vizsgálták a termékekkel közvetlen kapcsolatba kerülő csomagolóanyagból, azaz a PET palackból és kupakból történő károsanyag-kioldódást is. E szempontok alapján nem voltak gondok a vizsgált kaukázusi kefirekkel a közlemény szerint.

Konkrét szabály ugyan nincs a kefir alkoholtartalmára, de a hatóság 18 natúr termékből 7-nél kimutathatósági határ feletti etil-alkohol értéket mért. A közleményben kiemelik, hogy a kefir semmiképp nem sorolható ettől az "alkoholos italok" közé, de "nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén azért érdemes ezt is számításba venni".

A Magyar Élelmiszerkönyv savanyú tejtermékekről szóló fejezete pontosan definiálja, hogy a kefirt milyen speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával kell készíteni, és hogy élőflórás termék esetében mennyi az élő tejsavbaktériumok minimális száma. Ennek az előírásnak teljes mértékben csak 2 termék felelt meg, a tejsavbaktériumok száma 16 kefir esetében alacsonyabb volt az előírt minimális értéknél.

A vizsgálatok folyamatban vannak a kifogásolt termékeknél. Amennyiben a hivatal megállapítja, hogy a kifogásolt csíraszám az előállítás hiányosságainak következménye, a vállalkozásokat figyelmezteti - olvasható a közleményben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?