Zsír, olaj, margarin, vaj: mikor mivel érdemes sütni?

agrarszektor.hu
Mi a különbség a zsír, az olaj, a margarin és a vaj között? Hogyan viselkednek hő hatására? Valóban tartósítják az ételt? Miért kell rendszeresen cserélni a sütőolajat? A felhasználásnál több szempontot érdemes figyelembe venni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ma már rengeteg féle zsír, olaj, vaj, margarin kapható, nem könnyű eldönteni, mikor, melyiket válasszuk és használjuk - írja a laboratorium.hu. A zsír/olaj a glicerinnek a zsírsavakkal alkotott észtere, azaz triglicerid. A zsírok általában állati eredetűek, míg az olajok növényekből származnak. Melegítésre, hevítésre csak azok a zsírok/olajok alkalmasak, amelyeknek magas a füstölési pontja. A vaj és a margarin egy vizes emulzió. A vaj állati eredetű, míg a margarinok a múltban főleg hidrogénezett növényi olajok felhasználásával készültek. A gyártás során azonban ma már odafigyelnek, hogy káros transzzsírsavak ne keletkezzenek, a megfelelő halmazállapotot pedig szobahőmérsékleten szilárd növényi zsírok hozzáadásával érik el. (A szigorú hazai szabályozás miatt az élelmiszerek, köztük a margarinok transzzsírsav-tartalma Magyarországon már nem ad okot aggodalomra. A rendelet életbe lépését követően a Nébih sem talált Magyarországon a rendeletnek nem megfelelő margarint, és a túlzottan magas transzzsírsav-tartalom miatt jellemzően édesipari termékeket kellett kivonni a forgalomból.)

Minél nagyobb a tömege a zsírsav molekulának, annál magasabb az olvadáspontja. A zsírokat telített zsírsavak alkotják, azaz az összes szén-szén kötés egyszeres, míg a telítetlen zsírsavakban kettős kötések is találhatók. A kettős kötések megjelenése az olvadáspont  csökkenésével jár együtt.

A kettős kötések könnyebben "törnek-szakadnak", ezzel utat adva a molekula bomlásának, oxidációjának. Emiatt már alacsonyabb hőmérsékleten kezdenek füstölni, megindulnak a káros folyamatok.

A szűz olajok előállítása folyamán sok olyan összetevő is az olaj része, ami az olaj hőtűrő képességét csökkenti, viszont fogyasztásuk a szervezet számára fontos. Tisztítás folyamán ezen anyagok tartalma csökken, a hőtűrő képesség nő. Hidrogénezni (a kettős kötést átalakítják egyszeressé) a több kettős kötést tartalmazó olajokat szokták, ezzel növelve az eltarthatóságot, hőtűrő képességet.

A konyhai eljárások során különböző ideig, különböző hőmérsékleti tartományban használjuk a zsiradékokat. A rövid ideig tartó magasabb hőmérséklet kisebb káros hatással van az olajokra, mint egy hosszabb ideig tartó, közepes hőmérsékletű felhasználás.

Wokban kevés olajat használunk, nagyon magas hőmérsékleten, ezért a sütési idő rövid. Serpenyőben, olajsütőben közepes-bő olajban sütünk, jellemzően 180 Celsius-fok környékén, a sütési idő itt már megnövekszik. Konfitálásnál (lassú tűznél) a hőmérséklet nem éri el a 100 fokot sem, a sütési idő akár több óra is lehet.

A többszöri felhasználás esetén a füstölési pont értéke a megjelenő szennyeződések miatt csökken. Egyszerű szűréssel a szilárd részecskék ugyan eltávolíthatóak, de a zsírban oldható bomlástermékek sajnos nem. Ezért ajánlott néhány használat után cserélni a sütőolajat.

Vajak, margarinok esetén a bennük lévő víztartalom miatt magas a fröccsenésveszély. Ezért addig kell hevíteni ezeket a zsiradékokat, amíg az összes víz el nem távozik, és csak ezután lehet sütésre felhasználni.

A zsírok oldószerek, így az íz-, illat- és színanyagok mellett elengedhetetlen szerepet játszanak egyes vitaminok ( A, D, E, K) szervezetbe juttatásában. Tápanyagként, alapanyagként (például hormonok szintéziséhez) is elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként megfelelő mennyiségű zsírt fogyasztani. Sütéskor a hőátadóképességét használjuk ki. Mivel a zsírok, olajok sűrűsége kisebb, mint a vízé, ezért az ételek tetején záróréteget alakulhat ki, ami az étel tartósításában játszik szerepet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?