Kistermelők is elkezdhetik: van perspektíva a fürjtenyésztésben?

Kistermelők is elkezdhetik: van perspektíva a fürjtenyésztésben?

Gervai Péter
Ma már egyre több helyen lehet kapni az apró fürjtojásokat, amiről azt mondják, hogy jótékony hatással van az egészségre. Méretét tekintve egy tyúktojás körülbelül 4-5 fürjtojásnak felel meg azonban ez a kicsi tojásféle számít a legegészségesebbnek a többi háziszárnyaséhoz képest. Az elmúlt években egyre többen láttak fantáziát a tartásukban, de jellemzően kistermelői szinten foglalkoznak vele - igaz, más állattartáshoz képest lényegesen kisebb beruházást is igényel. Találkozhatunk ugyanakkor olyan tenyésztővel is, akinek sikerült komolyabb piacot kiépítenie.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sokféleképpen feldolgozható a fürjtojás, amely egyre kedveltebb alapanyag itthon is, a kicsi, barnás pöttyökkel tarkított tojásfajta, tápanyagtartalmát tekintve pedig gazdagabb, mint egy tyúktojás. Négy-öt fürjtojás tömege tesz ki egy tyúktojást ám a fürjtojásban magasabb az ásványi anyag tartalom, hiszen ötször annyi foszfort rejt magában, hétszer annyi vasat, tízszer több B-vitamin komplexet, de magasabb az A-vitamin tartalma is, ellenben fele annyi koleszterint tartalmaz.

Nem igényel túl nagy helyet

Kevés hely is elegendő a fürj számára hiszen egy tojóketrecben 90-100 négyzetcentiméteren egy egyed tartható.  Egy évben intenzív körülmények között, zárt rendszerben és szabályozott világítás mellett egy tojótól 280-300 db tojásra lehet számítani. Az étkezési tojástermelő fürjek egy évig tarthatók termelésben. A tenyésztojás előállítására a 60-210 napos kor közötti madarak ajánlottak.  

A fürjcsibéknek fontos a meleg biztosítása az első hetekben
A fürjcsibéknek fontos a meleg biztosítása az első hetekben

Ha rendelkezésre áll egy épület akkor ott a fűtés 3 hetes korukig szükséges a csibéknek, ezenkívül a világítás szabályozását kell megoldani, ajánlott, hogy jól felmosható padló legyen, de különösebb speciális igény nincs.

Figyelni kell arra is, hogy a kakasok agresszívek lehetnek, agyonverhetik a tojókat. Elég heterogén a hazai állomány így nehézkes lehet megfelelő tenyészállatokat beszerezni mivel állományszinten nincsen szelekció.

Hatvan egyeddel kezdte ma már 9 ezres állománnyal rendelkezik

A nyíregyházi Pancsira László a Fürjpiac Kft. tulajdonosa kilenc évvel ezelőtt hatvan fürjjel vágott bele a fürjtenyésztésbe, jelenleg 9 ezres állománya van, ami naponta körülbelül hétezer tojást produkál. A tenyésztő érdeklődésünkre elmondta, hogyan indult a vállalkozása.

Volt egy refluxos problémám amire kerestem a természetes megoldásokat. Sok mindent kipróbáltam, de igazából egyik sem segített majd egy barátomnál találkoztam a fürjekkel. Utánajártam, hogy mit is lehet tudni róluk, megtudtam milyen jótékony hatásai vannak a fürjtojásnak, majd hoztam magamnak hatvan fürjet és bő fél évig fogyasztottam a nyers fürjtojást, megszűnt a reflux probléma, de a fürjek maradtak

 - mondja Pancsira László

 A vállalkozás fejlődésében segített a fiatal gazda pályázat és az állattartó telepek korszerűsítését célzó kiírás is. Kilencven százalékban viszonteladó partnerekkel dolgozik együtt, de online értékesítési formában is építi vevőkörét.

Itt is nőttek a költségek

Ma már teljesen zárt láncolatban tartja telepét. Csak keltetési tojást vásárol, amit meglátása szerint ajánlott időnként külföldről beszerezni a vérvonal tisztaságának érdekében. Ez esetben egy tojás ára a 100 forinttól a 400 forintig is terjedhet a tenyésztő tapasztalata szerint. Saját takarmánykeverék receptúrával rendelkezik, amin legalább két évig dolgozott.

Felhívta a figyelmet arra, hogy több mint 100 százalékos takarmánydrágulás történt az ukrán háború kezdete után, emellett emelkedett az energia és csomagolóanyag ára is. A fogyasztói árat ilyen szinten nem tudta emelni a termelő, hasonlóan sok más termékpálya szereplőihez.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?