Fontos hírek érkeztek a ketreces állattartás betiltásáról az EU-ban

Fontos hírek érkeztek a ketreces állattartás betiltásáról az EU-ban

agrarszektor.hu
Szeptember 13-án Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának elnöke az éves uniós helyzetértékelésében nem tett említést irreális állatjóléti elvárások jogszabályokba ültetéséről, illetve a ketreces állattartás betiltásáról. Ugyanakkor köszönetet mondott a termelőknek, amiért élelmiszerrel látnak el bennünket és az élelmezésbiztonság, valamint az élelmiszer önellátás fontosságát hangsúlyozta. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Forronganak a szélsőséges állatvédők és a sötétzöldek, mivel az EU Bizottsága levette napirendjéről a ketreces állattartás betiltását és úgy tűnik - egyelőre legalábbis - pragmatikusan gondolkodik a mezőgazdaság és élelmiszerfeldolgozás szerepéről - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). Ursula von der Leyen hangsúlyozta, több párbeszédre és kevesebb polarizációra van szükség, majd hozzátette: stratégiai párbeszédet szeretnének indítani az EU mezőgazdaságának jövőjéről.

Meg vagyok győződve arról, hogy a mezőgazdaság és a természet védelme kéz a kézben járhat

- mondta a Bizottság elnöke. 

Úgy tűnik a Bizottság már a jövő év tavaszán esedékes Európai Parlamenti választásokra készül és az eddigieknél talán jobban figyel a szakmai szempontokra a mezőgazdaság, ezen belül pedig az állattenyésztés helyének és szerepének megítélésekor.  Európában a mezőgazdaság feladata az egészséges élelmiszerek előállítása, ez az agrárpolitikánk alapja, akárcsak az élelmiszer önellátás - hangsúlyozta a Bizottság elnöke.

Sokan dolgoznak már egy fenntarthatóbb mezőgazdasági modellen. Ezen együtt kell dolgoznunk a mezőgazdászokkal, hogy megbirkózzunk az új kihívásokkal, csak így biztosítható a jövő élelmiszerellátása

- jelentette ki Ursula von der Leyen.

Az értékelésben a 2023 végén esedékes új, átfogó állatjóléti jogszabálycsomagról sem esett szó, amelynek a célja a vonatkozó közösségi szabályok megújítása. Az ezzel kapcsolatban eddig nyilvánosságra került információk és a tudományos háttérvizsgálatokkal megbízott Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) ajánlásai aggasztó irányt vetítettek előre. Úgy tűnik ebben is változás várható. 

Arra a kérdésre, hogy a beszédben miért nem szerepelt az állatjólét, a Bizottság szóvivője azt mondta, hogy ez nem jelenti azt, hogy a kérdéssel nem foglalkoznak, hiszen a Bizottság elkötelezett az EU állatjóléti jogszabályainak felülvizsgálata mellett, és dolgoznak is ezen. Ambiciózus napirendje van Brüsszelnek, de nincs határidő kitűzve arra, hogy mikor kell elkészülnie a jogszabályok felülvizsgálatán alapuló javaslatnak.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?