Óriási változás jön 2023-ban: erről minden magyar állattartónak tudnia kell

Óriási változás jön 2023-ban: erről minden magyar állattartónak tudnia kell

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben felgyorsult a tavaly november 7-én elfogadott KAP Stratégiai Tervhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek előkészítése. A jogszabály terveket az Agrárminisztérium február elején egy egész napos egyeztetés keretében mutatta be a vezető szakmai szervezeteknek, köztük a Magyar Állattenyésztők Szövetségének, hiszen az új szabályozás az állattenyésztőket is nagyban érinti.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Agrárminisztérium (AM) február 2-án egész napos egyeztetést tartott a meghatározó szakmai szervezeteknek, ahol bemutatták azt a nyolc végrehajtási rendelet tervezetet, amely a támogatások szabályozásának alapját képezi - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. Íme:

  • egységes kérelem rendelete, a támogatások igénybevételének általános szabályairól
  • a támogatások feltételeiről szóló rendelet, amely a helyszíni ellenőrzések és a helyes mezőgazdasági és környezeti állapotra (HMKÁ) vonatkozó előírásokat tartalmazza
  • az Agro-Ökológiai Programhoz (AÖP) kapcsolódó támogatások igénybevételének részletes szabályait tartalmazó rendelet
  • a terület alapú és az átmeneti nemzeti támogatások, valamint a kiegészítő jövedelemtámogatás igénybevételével kapcsolatos szabályok
  • a termeléshez kötött uniós támogatások szabályai
  • a fiatal gazda támogatás részleteit tartalmazó rendelet
  • az aktív mezőgazdasági termelő vizsgálatát és a minősítés feltételeit tartalmazó rendelet
  • a támogatások miniszteri rendeleteit módosító jogszabály.

Az állattenyésztőket érintő legfontosabb változások

  1. Az Egységes Kérelemnél a szarvasmarha- és juhtartóknak az állatalapú támogatási jogcímeknél a támogatható állatok listáját közvetlenül az ENAR adatbázisból fogja a gazdához hozzárendelni a rendszer. Ezért kell naprakész nyilvántartást vezetni az állományváltozásról.
  2. Egységesen 2018-ra frissül az átmeneti támogatások báziséve. Jó hír, hogy az anyatehén támogatásnál a 30% ellés és a 40% üsző arány nem teljesítése esetén, nem az egész állomány támogatását vonják meg, hanem csak annyiét, ahány nem teljesítette a feltételt.
  3. Az AÖP-t egy évre kell vállalni, azaz minden évben dönthet a gazda, hogy milyen vagy mennyi többlet feltételt kíván teljesíteni az AÖP támogatás megszerzéséhez. Ez nagy előny, mondhatni, csak az nem fog ebben részt venni, aki nem akar. A vállalásokat tábla szinten ellenőrzik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?