Indul a nagy összeírás: bármikor megjelenhet a hatóság ezeknál az állattartoknál

Indul a nagy összeírás: bármikor megjelenhet a hatóság ezeknál az állattartoknál

agrarszektor.hu
Országszerte korcsoportonként összeírják a sertéseket a járási állategészségügyi szakemberek 2022 november végéig. Az országos főállatorvos által elrendelt cenzus során, az adatfrissítés mellett, járványvédelmi tájékoztatásra, a „Jó Sertéstartási Gyakorlat” útmutató nyomtatott példányának átadására is sor kerül. A betegség elleni védekezés, egy esetleges kitörés gyors felszámolásának alapja a naprakész adatbázis, ezért a személyes találkozások további kiemelt feladata a sertéstartók jelentési kötelezettségeinek ismertetése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az afrikai sertéspestis (ASP) elleni eredményes védekezéshez kulcsfontosságú, hogy naprakész adatok álljanak a hatóság rendelkezésére, valamint, hogy az állattartók megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a betegségről és tisztában legyenek az állattartásból fakadó kötelezettségeikkel. Ennek biztosításához dr. Bognár Lajos országos főállatorvos 2022. augusztustól november végéig az ország teljes területén elrendelte a sertéstartó gazdaságok felkeresését, a sertésállományok korcsoportonkénti összeírását, valamint ezzel egyidőben az állattartók informálását, járványvédelmi tájékoztatását - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

A cenzus során a szakemberek - az állattartásra vonatkozó általános előírások  felfrissítése mellett - több, a járványhelyzet miatt a sertéstartók estében kiemelten fontos kötelezettséget is átbeszélnek a tartókkal. Többek között azzal kapcsolatban, hogy milyen változásokat és egyéb eseményeket kell haladéktalanul jelenteni a területi állategészségügyi hatóságnak (pl. tartás befejezése, szüneteltetése, újraindítása; tartási hely változása; házi vágás a fertőzött területeken). Mindezeket a tudnivalókat, valamint a „Jó Sertéstartási Gyakorlat” című útmutatót nyomtatott formában is átadják a sertéstartók részére. Azokban a gazdaságokban, ahol 2022-ben már megtörtént a cenzus, a számlálást nem végzik el ismét, azonban a járványvédelmi és általános tájékoztatásra esetükben is sor kerül.

FONTOS! Az afrikai sertéspestis szempontjából fertőzött területeken a házi vágást 48 órával a tervezett időpont előtt be kell jelenteni a járási hivatalnak. Az érintett területekről a Nébih interaktív térképén vagy kereshető adatbázisában lehet tájékozódni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?